Auto Ajans

Haberler

Üretim ve ihracat hedefi umutlandırdı

Üretim ve ihracat hedefi umutlandırdı
Paylaş
Ocak 22
07:15 2021

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 üyeli Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2021 yılı için oldukça umutlu. OSD üyelerinin beklentilerini aktaran OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Üretimde iç pazardaki olumlu gelişmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Geçmiş yılın daralmasını tamamen ortadan kaldırıp, bir miktar yukarı çıkacağımız bir yıl olarak öngörüyoruz” dedi. Yenigün, üretimin yüzde 11-18 artışla 1 milyon 440 bin-1 milyon 530 bin adet, ihracatın da yüzde 24-29 büyüyerek 1 milyon 140 bin-1 milyon 180 bin adet düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Yenigün, 2021 yılı öngörüleriyle ilgili şunları kaydetti: “Dünyada 90 milyon adet olan hafif araç pazarının 71’lere kadar inmesi bekleniyordu. Ancak, 78 milyon adetlere ulaşıldı. Bu yıl söz konusu rakamın 86 milyon adetlere çıkacağı öngörülüyor. Bu da yüzde 11’lik büyüme demek. Ben bunun bir miktar daha yüksek olacağını ve 90 milyona yaklaşacağını düşünüyorum. Fakat, bölgeler açısından farklılaşacağını görüyoruz. Örneğin, Kuzey Amerika ve Avrupa 2021 büyümelerinde, 2020’deki düşüşü tam olarak toparlayamıyor. Ancak diğer bölgelerde bu artacak. Biz tabii Avrupa ile daha çok iş ilişkisindeyiz, ihracatımız oraya. Avrupa’da satışların yüzde 16 artması bekleniyor. Büyümenin otomotiv ürünlerimiz ve ihracatımızda yüzde 16’dan daha yüksek olacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla ihracat tarafında dünya öngörülerinin biraz daha üzerinde toparlanacağımızı öngörüyoruz. Geçmiş yılın eksiklerini kapatacağımız hatta bir miktar üste çıkacağımız bir yıl olmasını bekliyoruz.”

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!