2023’e hızlı başlangıç yaptık
Otomotiv sektörü 2023 yılına hem satış hem zamda hızlı başladı. Stoklarda bulunan 2022 model araçların fiyatı yılbaşında artarken, 2023 modeller de yüzde 8’e varan oranda zamlı geliyor. Sıfır km’de fiyatlar artınca ikinci el de değerleniyor otomatikman. İkinci elde Ocak’ta fiyatların ortalama yüzde 10’a yakın artış durumda. Sıfır fiyatından yüksek ikinci eller yine türemeye başladı. Serbest piyasa ekonomisi tüketici bir fiyat ister, alıcı kabul eder etmez. ‘Kod adı 1001 km’ diyerek herkesi zan altında bırakmanın gereği yok. Kuralları suistimal eden galeriler, al-satçılar yok mu, var tabii. Her alanda olduğu gibi çürük elma çok. Olmaya da devam edecek… Ancak yeni aldığı otomobilini değiştirmek, bir üste modele geçmek isteyen birçok vatandaşı da unutmamak gerekiyor.
En yüksek Ocak ayı geydi
Fiyatlardaki yükselişe rağmen 0 km piyasası oldukça hareketli geçiyor. Seçim sonrası kurların nasıl seyredeceği belirsiz olunca, ihtiyacı olan vatandaş fiyatlar artmadan otomobile yöneliyor. Sektörde herkes ‘İlk yarının yüksek tempoda, ikinci yarıda ise vitesin bir miktar düşeceği’ konusunda hemfikir. Ocak ve Şubat ayı otomotivde mevsimsel olarak en zayıf aylardır. Bu yıl Ocak’ta yaklaşık 51 bin adetle rekor kırıldı. 10 yıllık Ocak ayı ortalamasının 32 bin adet olduğunu hatırlatayım. Sektörün en büyük beklentisi, finansmana erişimin kolaylaştırılması. Bankalar ise kredi vermeye özellikle de uzun süreli vadeler için pek istekli görünmüyor. Otomotiv sektörü için konuttaki gibi ‘Yeni Evim Projesi’ gibi bir kampanya düşünülmüyor.
İncelemeden bir sonuç çıkar mı?
Otomotiv sektöründeki hareket bir tarafa, geleneksel inceleme ve soruşturma haberleri gelmeye başladı. Bir AVM’nin otoparkında onlarca araçların görüntülenmesi sonrası stokçuluk ve haksız kazanç tartışmalarını yeniden beraberinde getirirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı sektörde inceleme başlattı. Eylül 2022’den bu yana satılan 260 bin araç, 13 distribütör ve 257 bayiden satış sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi ve belge talep edildi. Özellikle bu kez aksesuar ödemelerinin banka yoluyla mı yoksa elden mi yapıldığı araştırılacakmış. Peki soruşturma sonucunda ne çıkar diye sorarsanız, birkaç galeriye ceza kesilir, incelemeden başka bir şey çıkmaz. Bugüne kadar da öyle oldu. Hiçbir distribütör, haksız kazanç veya stokçuluk işine girmez. Ancak tedarik sıkıntısının yaşandığı son 2 yılda bazı uyanık satış danışmanlarının bu durumu kendilerine iş haline getirdiğini biliyoruz. Müşteriden açıktan para istemek maalesef normal bir hal aldı. ‘Alan memnun, satan memnun olunca, düzen bu şekilde devam ediyor. Bu suistimali yakalayan, şikayetleri dikkate alan birçok yetkili satıcının, uyanıkların işine son verdiğini de duyuyorum. Ocak ayı bize yılın her anlamda hareketli olacağını gösteriyor…