ABB Türkiye’den yeşil enerjiye destek

ABB ve Kanada Montreal merkezli entegre bir yeşil hidrojen üretim şirketi olan Charbone Hydrogen Corporation, önümüzdeki beş yıl içinde Kuzey Amerika’da 15 modüler ve ölçeklenebilir yeşil hidrojen üretim tesisinin geliştirilmesinde iş birliği yapmak için Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. Mutabakat Zaptı, ABB’yi üretim tesisleri ile yerel kamu hizmetleri arasındaki ara bağlantı için modüler ve standart elektrik trafo merkezlerinin (eHouse’lar) tasarımı, mühendisliği, imalatı, testi, tedariki için tercih edilen tedarikçi olarak konumlandırıyor. İş birliği kapsamındaki tesisler arasında Charbone’un Kanada’nın Québec eyaletinde Montreal yakınlarındaki amiral gemisi Sorel-Tracy tesisi de yer alıyor. Tesisin 2025 yılının ikinci çeyreğinin sonunda Hydro-Québec şebekesine bağlanması ve yeşil hidrojen elektrolizörlerine güç sağlamak için hidro elektrik kullanması bekleniyor. Tesis, Charbone tarafından geliştirilmekte olan diğer tesisler için modüler ve ölçeklenebilir ekipmanların tasarımı ve mühendisliği için bir plan oluşturacak. Başlayacak bir sonraki proje, büyük otomotiv şirketlerinin üretim üssü olan ABD’nin Detroit bölgesinde olacak.
1 milyar litre petrol tüketimi azalacak
Québec Hükümeti, ulaşım, birincil metaller ve kimyasallar gibi endüstriyel sektörlere güç sağlamak üzere hidrojen ve biyoenerjinin kullanımını desteklemek için yerelleştirilmiş bir Yeşil Hidrojen ve Biyoenerji Stratejisi geliştirdi. Yeşil hidrojen ve biyoenerjinin 2030 yılına kadar Québec’in petrol ürünleri tüketimini yılda yaklaşık 1 milyar litre azaltma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Bu, bölgenin sera gazı emisyonlarını yılda dört megaton karbondioksit azaltabilir. Bu da 1.2 milyon benzinli aracın yollardan kaldırılmasına eşdeğer.
Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen tesisi
ABB Türkiye Enerji Endüstrileri Müdürü Barış Ünver, geleceğe dair umut verici bir perspektif sunarak, “Gelecek, üreticiler ve tüketicilerin enerjiyi birlikte ve daha verimli kullandığı bir döneme işaret ediyor. Yeşil hidrojen ise bu dönüşümde kritik bir rol oynuyor” dedi. Ünver, Türkiye’deki ilk yeşil hidrojen tesisi ve yerli elektrolizör çalışmalarıyla ilgili olarak, “Bu projeler, ülkemizin yeşil hidrojen alanındaki kararlılığını ve atılımlarını gösteriyor” diye konuştu. ABB’nin bu dönüşümdeki rolüne değinen Barış Ünver, ABB Ability Energy Management – OPTIMAX for Green Hydrogen ile enerji yönetimi ve optimizasyon çözümleri sunduklarını belirterek, şunları kaydetti: “OPTIMAX, enerji akışlarını optimize etmek ve en verimli şekilde yönetmek için gelişmiş analitik araçlar ve gerçek zamanlı izleme imkanı sunarak, yeşil hidrojen üretiminde maksimum verimlilik sağlıyor. Bu sayede süreci hızlandırarak, yeşil hidrojenin sanayi ve enerji sektörlerinde daha yaygın kullanılmasını teşvik ediyoruz.”