AB’den Çin malı elektrikliye % 38 vergi
Çin malı otomobile ABD ve Türkiye’den sonra bir önlem de Avrupa’dan geldi. Avrupa, beklendiği gibi Çin malı otomobillere ek vergi getirdi. Avrupa Komisyonu Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara önümüzdeki aydan itibaren geçici olarak yüzde 17.4 ile yüzde 38.1 arasında ek vergi uygulayacağını açıkladı. Komisyon, BYD modellerine yüzde 17.4, Geely’ye yüzde 20 ve SAIC’e (MG) yüzde 38.1 ek vergi geleceğini bildirdi. Yeni düzenleme 4 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Komisyon ayrıca Çin’de üretip Avrupa’da satan Tesla’ya özel hesaplanmış bir vergi tarifesinin uygulanabileceğini belirtti.
Analistler, Çin malı elektriklilere yüzde 10 ile yüzde 25 arasında gümrük vergisi getirilmesini bekliyordu. AB, halihazırda Çin’den gelen araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Ek gümrük vergisinin kalıcı olması için AB üye ülkelerinin çoğunluğunun desteğini alması gerekecek ve Kasım’da uygulamaya konulacak.
Çin misilleme yapar mı?
Hatırlanacağı gibi Avrupa Komisyonu, Ekim 2023’te Çin’den AB ülkelerine ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Komisyon araştırmalarında Çinli markaların devletten ciddi teşvik aldığını, bunun da haksız rekabete yol açtığını ve Avrupa otomotiv sektörünün sıkıntıya soktuğunu bildirmişti. Çin ise iddiaların asılsız olduğunu öne sürmüştü. Geçtiğimiz günlerde ABD de Çin menşeili elektrikli araçların vergisini 4 kat artırarak yüzde 100’e yükseltmişti.
Gelişmelerle ilgili olarak Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin’in yasal haklarını ve çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını duyurdu. Bakanlık, “AB’yi serbest ticareti destekleme ve korumacılığa karşı çıkma taahhüdüne uymaya ve Çin-AB ekonomik ve ticari işbirliğinin genel durumunu korumak için Çin ile birlikte çalışmaya çağırıyoruz. Çin, meşru hak ve çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için gerekli tüm önlemleri alacaktır” şeklinde AB’nin ek vergisine tepki verdi.
Alman Kiel Enstitüsü de Brüksel’in yüzde 20’lik bir ithalat vergisi uygulaması halinde AB’ye ithal edilen Çin malı elektrikli araç sayısının dörtte bir oranında (yaklaşık 125 bin araç) düşeceğini belirtmişti. Bunun da Çinli şirketlere faturasının 4 milyar dolara mal olacağını öne sürmüştü.