Autoshow geri dönüyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) geçen hafta gönderdiği basın daveti uzun bir aradan sonra bana fuar heyecanını yeniden hatırlattı. Dile kolay Nisan 2017’den sonra Uluslararası Autoshow İstanbul Fuarı, yeniden düzenlenecek. Hatırlanacağı gibi son Autoshow’a 20 marka katılmamış, iki yılda bir düzenlenen fuar sektörün yaşadığı kriz nedeniyle 2019’da iptal edilmişti. Son dönemde Autoshow akıllara bile gelmedi zaten. Açıkçası yaşadığımız bu sıradışı dönemde ODD’nin fuar organizasyonu şaşırttı. Ayrıntılar 28 Mayıs’taki online basın toplantısında ortaya çıkacak ama fuarın Eylül ayı ortasında dijital platformda düzenleneceğini aktarayım. Hiç kuşkusuz Autoshow’un geri dönmesinde pandeminin etkisi büyük. Standlara, organizasyona, şovlara milyonlarca lira para harcamak istemeyen şirketler doğal olarak online fuara sıcak bakıyor. Minimum maliyetle otomobil tutkunlarına ulaşabilecekler.
Fuarların geleceği belirsiz
Son 4-5 yıldır gözden düşen fuarların geleceği koronavirüs salgını ile birlikte daha fazla tartışılır hale gelmişti. Dijitalleşen pazarlama yöntemleri, müşteri odaklı yeni stratejiler, değişen trendler, markaların organizasyonlara milyonlarca euro harcamak istememesi, azalan kâr marjları, şirketleri ‘geleneksel’ fuarlardan iyice uzaklaştırmıştı. Özellikle kendi markalarına sahip ülkelerde düzenlenen organizasyonlarda katılımın ciddi oranda düştüğünü düşünürsek… Pandemi iptallerinden önce Avrupa’da en son düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda 22 markanın yer almaması durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Ziyaretçi sayısında da yarı yarıya azalma yaşandı. Son dönemde Almanlar Frankfurt’ta, Fransızlar Paris’te, Amerikalılar Detroit’te, Japonlar Tokyo’da öne çıkmaya başladı. Sadece Cenevre’de düzenlenen fuar, ev sahibi İsviçre’nin güçlü bir markası olmaması nedeniyle popülerliğini korudu. Salgında tüm organizasyonlar iptal edildi. Hatta Cenevre finansal sıkıntılar nedeniyle bu yılki organizasyonu sanal ortamda bile düzenleyemedi. 2020’de Pekin’den sonra bu yılın ilk fuarı Şanghay oldu. Uzun zamandır fuara hasret kalan markalar da Çin’e adeta çıkarma yaptı.
Fuarların geleceği COVID-19’un seyrine bağlı. New York Fuarı’nın 19-29 Ağustos, Münih 6-12 Eylül, Detroit 21-26 Eylül, Los Angeles 19-28 Kasım tarihlerinde yapılması planlanıyor. Tokyo Fuarı için henüz bir tarih belirlenemedi. Milano Fuarı’nın 10-13 Haziran’da Monza pistinde, festival konseptinde düzenlenmesi hedefleniyor. 70 yıl aradan sonra ilgiyi artırmak için Frankfurt’tan Münih’e taşınan ve hibrit olarak düzenlenecek organizasyona ev sahibi markalar bile pek sıcak bakmıyor. VW Grubu, sadece 3 marka ile şova katılacak.
TOGG heyecan ilgiyi artırır
Peki Autoshow 2021 Fuarı, ilgi çeker mi? Tüm yeni modellerin meraklıların bir tık uzağında olduklarını düşününce, organizasyon nasıl çekici hale gelecek? Daha önce birçok kez altını çizdiğim gibi Autoshow İstanbul’un Las Vegas CES’e benzemesi yani bir teknoloji, mobilite fuarına dönüşmesi gerekiyor. Herkes satın almayı planlamasa da elektrikli otomobil teknolojilerine ilgi gösteriyor. Hiç kuşkusuz TOGG’un sanal Autoshow’a katılması heyecan katacaktır. Yürüyen prototipin dışında mobilite çözümleriyle tüketicileri heyecanlandırabilir. ODD üyesi değiller ama teknoloji şirketi olarak fuarda yer alabilirler. Ne olursa olsun fuarlar Türk halkını ilgisini çekmiştir. Ayağa kadar gelen Autoshow Fuarı da piyasaya bir hareket getirecektir. Umarım her şey yoluna girer de Autoshow 2023 heyecanını fiziksel ortamda, sıcağı sıcağına yaşama imkanı buluruz.
Herkese sağlıklı, huzurlu bir bayram dilerim.