Auto Ajans

Haberler

Autoshow mobilite fuarına dönüşmeli

Autoshow mobilite fuarına dönüşmeli
Paylaş
Eylül 11
08:00 2023

Geçen hafta Münih’te düzenlenen IAA Mobility Fuarı, otomobil şovlarının nereye doğru evrildiğini gözler önüne serdi. Ziyaret ettiğim fuar yeni dönem otomobil organizasyonlarının adeta habercisiydi. Son 6-7 yıldır geleneksel fuarların gözden düştü dönemde Frankfurt yerine Münih’e taşınan ve konsepti değiştirilen fuar gerçekten her anlamda doyurucuydu. Münih’te 2021’de düzenlenmeye başlanan IAA Mobility Fuarı, farklı konseptiyle tüm kesimlerin beğenisini kazandı. Fuarın en önemli özelliği Messe Fuar Merkezi’nin yanı sıra şehirde standların kurularak yeni modellerin tüketicilerle buluşması oldu. Messe’de markaların tepe yöneticileri basın toplantıları düzenleyerek yeni stratejilerini paylaşırken, şehir içinde tüketicilerin yeni modelleri ve yeni teknolojileri yakından incelemeleri sağlandı, test sürüşleri gerçekleştirildi. Münih’te otomobillerin yanı sıra iki ve üç tekerlekli mobilite araçlarının tanıtılması ilgiyi artırdı.

Türk halkı online değil, yaşamak istiyor

Festival havasında geçen IAA Mobility Fuarı’nın formatı Türkiye için çok ideal görünüyor. En son fiziksel olarak 2017’de yapılan Autoshow, mobilite fuarına dönüştürülürse çok daha fazla kişiye ulaşılabilir. Otomotiv dünyasındaki son gelişmeler şenlik havasında vatandaşlarla buluşturulabilir. Türkiye’de maliyetler ve pandemi dikkate alınarak 2021’de online olarak hayata geçen son Autoshow, kimseyi tatmin etmedi. O dönemde online fuar için markaların hatırı sayılır paralar harcadığını ekleyeyim. Şunu unutmayalım dünya tüm hızıyla dijitalleşse de Türk tüketiciler otomobile dokunmak, ellemek, içine oturmak bir anlamda hayal kurmak istiyor. Fiziksel fuarların böyle bir sıcaklığı ve güzelliği var. Aynı şey biz otomotiv gazetecileri için de geçerli. Bu yüzden şenlik gibi yapılan IAA Mobility, Türkiye için güzel bir konsept olabilir. Farklı farklı aktivitelerle daha fazla aile çekilebilir. İstanbul’da bu organizasyonu yapabilecek lokasyonlar var. İşinden çıkan çalışanlar, okulu bitenler fuar alanını gezip, farklı vizyon sahibi olarak evine dönebilir. Münih’te gözlemlediğim tam da buydu.

Murak Günak örnek gösterdi

İntercity’nin patronu Vural Ak, Festival of Motoring ile 2018’de otomobil organizasyonlarının nasıl festival şeklinde olabileceğini göstermişti. Ancak yeni otomobillerden ziyade etkinlikler ve aktiviteler öne çıkmıştı. Otomobil konseptinden uzaklaşılmıştı. IAA Mobility Fuarı’nda sohbet ettiğim Pininfarina ile birlikte Togg’u tasarlayan ünlü tasarımcı Murat Günak da fuarların bu şekilde yapılmasının çok daha faydalı olacağını dile getirdi. IAA Mobility Fuarı’nı oldukça beğenen Günak, Messe’deki fuardan ziyade şehir merkezinde kurulan stantlardan çok etkilenmiş. Otomotivde dünyanın sayısı ülkelerinden biri olan Almanya yeni dönemin nereye doğru gittiği çok iyi kavramış. Umarım Türkiye de geleceğe ayak uydurur…

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!