Auto Ajans

Haberler

Avrupa’nın büyük sınavı

Avrupa’nın büyük sınavı
Paylaş
Ocak 06
07:53 2025

Avrupa otomotiv sektörü 2025’te önemli sınavlar verecek. Hiç kuşkusuz en önemli testlerden biri bu yıl devreye giren yeni emisyon kriterleri olacak. 2035’te sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2025’te CO2 emisyon hedefi 116 gramdan 95 gram olarak belirlendi. Yeni sıkı emisyon kriterlerini tutturamayan şirketler büyük cezalarla karşı karşıya kalacak. Üreticiler hedefe ulaşamazsa sınırı aştıkları gram başına 95 euro ceza ödeyecekler. Örneğin, bir marka 2025’te AB’de 1 milyon araç satıp, hedefini 3 gr/km ile kaçırırsa, 285 milyon euro para cezası ödeyecek. AlixPartners’ın senaryosu ise ürkütücü. Buna göre, şirketler 2030’a kadar 51 milyar euro para cezası ödeyebilir.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), EV satışlarındaki düşüş eğilimini gerekçe göstererek Euro 7 kriterlerinin 2 yıl ertelenmesini talep etmişti. ACEA, 2025’te 95 gr/km’ye inecek emisyon kuralları nedeniyle üreticilerin 15 milyar euroya varan ceza ile karşı karşıya kalacağını veya otomobil üretiminde 2 milyon adetlik kayıp yaşanacağını savunuyordu.

Ulaşılabilir EV’lere büyük görev

Hedeflere ulaşmak için markaların tam elektrikli, hafif hibrit, tam hibrit ile şarj edilebilir hibrit (PHEV) araç satışlarını artırması gerekiyor. 2025 kriterlerine cezasız bir şekilde ulaşmak için özellikle elektrikliler kurtarıcı olacak. Elektrikli satışlarının artmasında bu yıl piyasaya çıkacak ulaşılabilir modeller önemli rol üstlenecek. Avrupalı üreticiler 20 bin ile 25 bin euro arasında değişen fiyatlara sahip elektriklilerle hem kriterleri karşılamaya çalışacak hem de Çinliler’e karşı rekabet gücünü artırabilecek.

Hangi modeller çıkacak?

Avrupa Taşımacılık ve Çevre Federasyonu T&E’ye göre, 14 ucuz elektriklinin 2027’ye kadar piyasaya çıkması bekleniyor. Bunların 7 adedi 2025’te tüketicilerle buluşacak. Fiat Grande Panda, Hyundai Inster, Citroen e-C3, Leapmotor-Stellantis T03, VW ID.2, Skoda Epiq, Renault 5, Cupra Raval, BYD Seagul, Kia EV2, Renault Twingo, VW ID.1 bu modellerin başında geliyor. Araştırmalara göre, 2025 emisyon kurallarına uyulması için binek otomobilde EV’nin payının yaklaşık yüzde 22 düzeyinde olması gerekiyor. Ancak seviye halihazırda yüzde 15’in altında.

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!