Auto Ajans

Haberler

Bataryaları geri dönüştürecek

Bataryaları geri dönüştürecek
Paylaş
Mart 18
14:22 2021

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni iş alanları ortaya çıkıyor. Batarya geri dönüşümü de bunların başında geliyor. Renault Grubu, Veolia ve Solvay, karbon emisyonlarını azaltmak, kaynakları korumak ve daha fazla değer yaratmak amacıyla batarya değer zinciri için yeni bir iş birliği modelini hayata geçiriyor. Yapılacak iş birliği, Avrupa’da elektrikli araç bataryası metallerinin üretim döngüsünü kapalı döngü geri dönüşüm yoluyla finanse etmeyi amaçlıyor.  Solvay şirketi batarya metallerinin kurtarılması alanındaki uzmanlığı, Veolia şirketi lityum iyon pillerin hidrometalurjik yolla parçalanması ve hidrometalurjik süreçlerle geri dönüştürülmesi alanındaki 10 yıllık deneyimi ile dikkat çekiyor. 2020 yılında dünya çapında sayıları 10 milyonu bulan elektrikli araç sayısının 2030 itibariyle 100 milyonu aşması bekleniyor. Bu doğrultuda, batarya metallerinin belirli bir sorumluluk kapsamında tedarik edilmesi stratejik önem taşıyor.

Kullanım süresi dolanlar toplanacak

Üçlü konsorsiyum, kobalt, nikel, lityum gibi stratejik batarya metalleri için güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarik kaynağı oluşturmayı hedefliyor. Şirketler bu hedefe kullanım ömrünün sonuna gelmiş araç akülerinin toplanmasından ayrıştırılmasına, metal çıkarılmasından saflaştırmaya varıncaya kadar değer zincirinin her adımına imza atacak. Üç ortak ayrıca, Fransa’da endüstriyel süreç öncesinde kullanım ömrünün sonuna gelmiş elektrikli araç bataryası metallerinin saflaştırıldığı bir deneme tesisi de kuracaklar.

Renault Grubu CEO’su Luca De Meo, “Renault Grubu batarya yaşam döngüsüne bütünsel bir şekilde yaklaşıyor. İlk yaşam döngüsündeki bataryaların otomotiv sektöründeki kullanım süresini artırmak için onarıyor, enerji depolaması için ikinci yaşam döngüsü uygulamaları geliştiriyor ve bataryaları toplayıp geri dönüştürmek için bir sistem oluşturuyor. Veolia ve Solvay ile güçlerimizi birleştirerek batarya geri dönüşümüne yönelik taahhüdümüzü güçlendirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Elektrikli mobilite sektörü büyürken, stratejik akü metalleri için sürdürülebilir bir tedarik sistemi oluşturmak amacıyla, inovatif ve düşük karbonlu akü geri dönüşüm çözümleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Birlikte, batarya malzemeleri pazarında rekabetçi bir konum elde etmek ve çekirdek işletmelerimizin ötesinde değer yaratmak için, Avrupa’daki tüm elektrikli araç değer zincirindeki etkinliğimizi artıracağız” dedi. 

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!