CEO’yu terleten sorular

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, sosyal medyayı en çok kullanan yöneticiler arasında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Instagram hesabından takipçilerin otomotiv sektörü ve Doğuş Otomotiv markaları ile ilgili sorularını cevaplayan Bilaloğlu, 9 Temmuz’da benzer bir soru-cevap seansı yaptı. Geçen haftadan kalan sorularla birlikte yine Instagram’dan kendisine yönetilen soruları yanıtladı. İşte sizlere Bilaloğlu’nun takipçileri tarafından gelen öne çıkan sorular ve cevapları…
Ali Bey yakın gelecekte içten yanmalı motorların üretiminde bir kısıtlama ya da tamamen ortadan kaldırma gibi bir beklentiniz var mı? Hangi markalarda olmasını bekliyorsunuz?
Elektrikli otomobiller şüphesiz otomotiv geleceği olacak… Hem çevresel, hem de ekonomik olarak bu bir zorunluluk. Ancak ben orta vadede içten yanmalı motorlar kullanılacaktır diye düşünüyorum. Tüm öngörüler dünyanın bu konuda 3 bölgeye ayrılacağını söylüyor. Çin ve Kuzey Avrupa gibi elektrikli otomobillerin zorunlu olacağı ülkeler. Kuzey Amerika gibi elektrikli otomobillerin orta vadede yüzde 5’ler seviyesinde kalacağı ülkeler ve bu oranın yüzde 5’in altında olacağı gelişmekte olan ülkeler.

Otonom araçta kim suçlu olacak?
Eğer gelecekte iki otonom araç çarpışırsa, suçlu doğal olarak sürücü olmayacağına göre, bu durumda araç üreticileri mi suçlu olacak?
Bu soruya bir hukuk uzmanının cevaplaması daha doğru olacaktır. Bu konu hali hazırda otomotiv sektörünün yanında etik uzmanları ve resmi karar alıcılar tarafından da tartışılmakta. Ama bildiğim kadarıyla hukukta “tehlike mesuliyeti” diye bir kavram var. Yani bir suçun faili bulunamıyorsa, suça neden olan malın sahibi suçlanabilir. Yani bir aracın freni boşalıp, başka bir araca çarparsa, kazayı sürücü yapmasa bile suçlu aracın sahibi oluyor diye biliyorum.
VW’nin Türkiye’de fabrika kurma kararında Doğuş Otomotiv’in rolünü sormak istiyorum. Kurulumu sonrasında Doğuş Otomotiv’in mevcut rolüne ilave görevler/iş kapsamları eklenecek mi?
Volkswagen AG’nin Türkiye’de yatırım yapması konusunda 10 yılı aşkın süredir çalışıyoruz. Doğuş Otomotiv olarak, Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk’in de yönlendirmesiyle bunu milli bir görev olarak benimsedik. 25 yıldır Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz bir grubun, Türkiye’de yatırım yapması hem ülkemiz hem de otomotiv sektörümüz adına gayet sevindirici ve yararlı bir durum olacaktır.
İşe başvuruda torpil oluyor mu?
İş başvuruların değerlendirilmesi nasıl oluyor? Ben müşteri temsilciliğine başvurdum ama olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı. Yoksa bu Türkiye’nin en büyük kurumu da torpille işe mi alıyor? Öyle bir şey olduğuna da ihtimal vermiyorum.
Doğuş Otomotiv’de insan kaynakları süreçlerimiz, diğer kurumsal şirketlerde olduğu gibi akademik ve bilimsel olarak yönetilmekte. Sanırım başvurularda bir yoğunluk yaşandığı için henüz size geri dönüş olmadı. Ben arkadaşlarıma konuyu ilettim.
VW Jetta’nın ülkemize satışı olacak mı? Ne zaman?
Türkiye’de Jetta satışı şu anda netleştirebildiğimiz bir konu değil. Gelişmeler olduğunda sizleri bilgilendireceğiz.
Yeni indirim beklemiyorum
Hükümetten ÖTV ve KDV ile ilgili yeni bir açıklama gelir mi? Herkesin gözü kulağı bu haberde. Araç almak için bu haberi bekliyoruz.
Daha önce iki kez uzatılan ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran itibariyle sona erdi. Şahsen şu anda ekonominin karar alıcılarının gündeminde yeni bir indirim düzenlemesi olduğunu düşünmüyorum. Bu durum gündeme geldiğinde resmi kurumlar tarafından bir açıklama yapılacaktır.