Çinliler gelsin, korkmuyoruz!

Türkiye’ye yatırım yapmaya hazırlanan BYD’den sonra Chery ile SAIC’in yatırıma sıcak bakması heyecan yarattı. Chery yatırımında sona gelindiği açıklanırken, MG’nin distribütörü Doğan Trend Otomotiv CEO’su SAIC’ın davetiyle Çin’e fırsatları konuşmaya gitti. Eğer Chery ve SAIC de Avrupa’da üs olarak Türkiye’yi seçerse, otomotiv sektöründe daha da öne çıkacağız. Peki Çinli üreticilerin Türkiye’de üretim yapması, mevcut yerli şirketleri sıkıntıya sokar mı, atıl kapasite oranları artar mı? Otomotiv Sanayii Derneği (OSD Başkanı Cengiz Eroldu’ya göre, Çinliler’in gelmesiyle Türkiye otomotiv sektörü güçlenecek ve yerli üreticinin artmasıyla, yerli üretim artacak. Eroldu, “Çinli bir marka Türkiye’de gelip yatırım yaptı diye Türkiye’deki mevcut bir diğer markanın kapatması söz konusu olmaz. Türkiye’de 2.2 milyonluk bir kapasite var. Koskoca Fransa 1.5 milyon yapıyor, İtalya 500 bin yapıyor. Devasayız biz aslında. Yani Türkiye’deki kapasitenin 3 milyona çıkması herkesin için iyi bir şey” dedi.

Herkese faydası olacak
Cengiz Eroldu, nedenlerini şöyle sıraladı: “Çünkü ölçeğimiz artacak. Biz lastik alıyoruz. Lastik üreten için Türkiye’de 3 milyon üretim varsa yeni lastik fabrikası kurulacak demek. Veya işte batarya peşinde koşuyor değil mi herkes? Türkiye’ye batarya gelsin diye. Türkiye’de 3 milyon üretim olursa ve bunun yarısı elektrikli olursa Çin’de olduğu gibi, şimdi 1.5 milyon bataryalı araç üretilirse 1 değil iki tane batarya fabrikası lazım Türkiye’de. Şimdi dolayısıyla bunlar o açıdan çok önemli çok değerli Türkiye’de. Dolayısıyla bu sektörün büyümesinin herkese faydası var. Çünkü bizim yalnızca pazarımız sadece Türkiye pazarı değil ki. İşte bugün otomotiv sanayi 1.4 milyon üretim yapıyor 1 milyonunu ihraç ediyoruz. 300 küsur binini iç pazara satıyoruz.”
Pazar 2.5 milyon adede çıksa…
“Bizim B planımız ne aslında. Türkiye’deki asıl teşvik aslında pazar. Türkiye’de büyük bir pazar var. Bakın bu şartlarda bile 1.3 milyon neredeyse araç satıldı. Şimdi Türkiye’de 2.5 milyon araç satılsa bambaşka bir şey olur. Yatırım kararları çok hızlanır. Bizim şu anda B planımız ne? Biz aslında yerli sanayinin korunmasını istiyoruz. Yani buraya yatırıma gelinsin, burada yatırım yapmış olanlar da daha fazla iş yapabilsinler. Bu aslında bizim kapasite kullanımımızı, rekabetçiliğimizi iyileştirecek konuların bir tanesi. Yani bizim B planımız bu.”
Yeni pazarla bulmalıyız
“Bizim yeni iş çekmemiz lazım. Görüyoruz Avrupa’daki zorlukları ama Türkiye pazarı büyüyor. Avrupa dışındaki pazarlar büyüyor değil mi? Orta Doğu, Afrika. Aslında Avrupa dışında en büyük büyüme potansiyeli olan pazar. Bu Rusya, İran hayat boyu böyle devam etmeyecek herhalde. Bir yerde bizim pozisyonumuzu ona göre almamız lazım. Büyük potansiyelimiz var aslında. Bizim B planımız rekabetçiliğimizi artırmak. Onun için verimliliğimizi artıracağız. Bu ekonomik dengeler hep böyle olmayacak sonuçta. Bir yerde ekonomik denge tekrar kurulacak. Biz buraya iyi bir verimlilik pozisyonuyla girersek geçmişten daha da rekabetçi olacağız belki. Yani biz hepimiz ona çalışıyoruz. Türkiye pazarı ne kadar büyük ve cazip olursa yatırımı da buraya çekmeyi o kadar kolaylaştırıyor. Bizim işimiz yani otomotiv işinde yüzde 100 ihracat projesi olmuyor. Yani bunun bir dengesi var. Yüzde 30, yüzde 70 gibi bir denge tutturmamız lazım en az. Yani biz ona bakacağız. Yani aslında ekonomi yönetimi de destekliyor bizi.”