Çinliler otobüse Türk şoför arıyor
Avrupa’nın en büyük otobüs üretim üssü Türkiye, Belçika’nın Brüksel şehrinde düzenlenen Busworld Fuarı’na damgasını vurdu. 26’ncısı düzenlenen Busworld, 38 ülkeden 489 katılımcıyı ağırladı. Türkiye 96 şirketle dünyanın en önemli otobüs fuarına en fazla katılım sağlayan ülke olarak öne çıktı. Türkiye’yi 79 şirketle Almanya ve 61 şirketle Çin izledi. Busworld’de Anadolu Isuzu, TEMSA, Karsan, Otokar, BMC gibi yerli üreticilerin yanı sıra yan sanayi şirketleri ürünlerini sergiledi. Standlarında elektrikli, CNG’li ve hidrojenli modellerini tanıtan Türk şirketler büyük ilgi gördü.
Dev organizasyon sadece yeni modeller ve yeni teknolojilerin sergilenmesiyle sınırlı kalmadı. Özellikle Çinli markaların iş birlikleri için görüşmeler yaptığı görüldü. Fuarın yıldızı yerli üreticiler, Çinli şirketlerin de gözdesiydi. Çinliler’in Avrupa’da üretim için Türkiye’yi radarına aldığı Busworld’de ortaya çıktı. Avrupa’yı istila eden Çinliler, otomobilde olduğu gibi önlerine engel çıkabileceğini dikkate alarak, Türkiye’de iş birliği yapmanın peşinde.
BYD fırsat kolluyor
Elektrikli otomobilde Tesla ile yarışan BYD, otobüste de liderlik adına Avrupa’da üretim yapmak istiyor. BYD bu yüzden otobüste bir numara olan Türkiye’yi radarına aldı. BYD sadece üretimle yetinmek istemiyor Ar-Ge, batarya yatırımı da planlıyor.
Türkiye’nin avantajları ne?
Türkiye’de yatırım Çinliler için çok fizıbıl. Neden mi? Bugün Türkiye, Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisi konumunda. Otobüs pazarında yerli hakimiyeti var. 2018’den bu yana ithal ürün pazara girmedi. Türk şirketler ağırlıklı olarak ihracata çalışıyor. Avrupa’nın dışında ABD’de önemli oyuncular arasına girdiler. Hiç kuşkusuz batarya teknolojisinde dünyanın bir numarası Çinliler ile Türk şirketlerin sinerjisi, dengeleri değiştirir. Türkiye elektrikli otobüste sayılı oyunculardan biri haline gelebilir.