Auto Ajans

Haberler

‘Yerli’ye destek lafta kalacak

‘Yerli’ye destek lafta kalacak
Paylaş
Kasım 02
08:00 2020

Yılın son virajında Türkiye otomotiv pazarında yoğun talep devam ederken, tedarik sorununa rağmen satışların 800 bin adetlere doğru gidiyor. Rekor Eylül ayından sonra Ekim’de de yaklaşık 93 bin adetle yeni zirvelerin zorlanacağı öngörülüyor. Otomotivcilere göre, araç olsa 100 bin adet peynir ekmek gibi gidecek. Sektörün tek ve en önemli sorunu ise döviz kurunun önlenemez yükselişi. Geçen hafta ‘Böyle giderse hepsi yüzde 80’lik ÖTV girecek’ uyarısı yaptığım yazımın ardından 1 hafta içinde euro yüzde 3.1 değer kazandı, 10 liraya dayandı. İşler iyice karıştı… Şirketler Kasım ayı zamlarını bu hafta fiyatlara yansıtmaya başladı. Sadece Ekim’de kurun yüzde 7.1 yükseldiğini hesaplarsak, B sınıfında bir otomobilin fiyatı minimum 15 bin lira artacak. Esas darbe tabii ki C segmentinde yaşanacak. Fiyatların zamlanmasıyla birlikte yüzde 50’lik ÖTV dilimine giren otomobil sayısı azalmaya devam edecek. Bu gidişle yıl sonuna doğru yüzde 45-50’lik ÖTV’ye giren araç sayısı parmakla gösterilecek.

Ankara’nın planı ters tepecek!

İşin kötüsü ‘yerliyi desteklemek, ithalatı frenlemek’ adına yapılan ÖTV düzenlemesi, ters tepmiş olacak. Daha şimdiden birçok yerli model üst vergi dilimine girdi, bazıları da sınırda dolaşıyor. Şirketlerin elinde hesap makinesi sürekli fiyat, donanım hesaplamaları yapıyor. Bunlardan biri de 225 milyon dolar yatırımla yenilenen ve crossover versiyonuna kavuşan Egea’yı ilk kez tanıtan Tofaş. Şirket yenilenen amiral gemisini Ocak 2021’de pazara sunacağı için fiyatı kafalarda soru işareti. Hedefleri ulaşılabilir olmak adına Egea’yı yüzde 45-50’lik ÖTV diliminde tutmak. Ancak döviz kurunun nereye doğru gideceği belirsiz.

Yenilenen Egea’nın tanıtımında bir araya geldiğim Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea’yı bu vergi seviyesinde tutmak için ellerinden geleceklerini belirtiyor ve gerekirse hükümet ile konuşacaklarını söylüyor. 10 yılda 3 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Eroldu, “Söz söyleme hakkımız var diye düşünüyorum” diye matrah limitlerine dikkat çekiyor. Esasında Cengiz Eroldu, Türkiye’ye yatırım yapan, ihracata destek olan, katma değer katan, istihdamı artıran özetle taşın altına elini sokan tüm yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor.

Yeni yerli projeler ne yapacak?

Koronavirüs salgının yaşandığı böyle bir zor dönemde yatırım yapanlar Tofaş ile sınırlı değil. Hyundai Assan toplamda 171 milyon euro yatırımla i20’yi yenilerken, Mart 2021’de B-SUV modelinin de üretimine başlayacak. Oyak Renault da Megane Sedan’ın makyajını gerçekleştirdi ve marka ilk hibrit modeli Clio’nun satışına seneye başlamaya hazırlanıyor. Özetle hükümet yerli üretimi desteklemek istiyorsa, yılbaşında matrah limitlerinin yeniden güncellenmesi gerekiyor. Yoksa ‘Türkiye malı’ otomobiller de yüzde 80’lik vergi dilimine girecek, ulaşılabilir olmaktan çıkacak. Kaş yapayım derken göz çıkartılacak…

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!