Formula 1 bitti, tartışmalar bitmedi

Türkiye 9 yıl aradan sonra seyircisiz de olsa Formula 1 heyecanını yaşadı ama bu önemli organizasyon daha çok tartışılacak gibi görünüyor. Pilotların yeni dökülen asfaltın çok kaygan olmasından dolayı isyan etmeleri, hatta Mercedes pilotu Lewis Hamilton’un eleştirinin dozunu artırması, yarışta görevlendirilen dört hakemden biri olan gazeteci Fatih Altaylı’nın “FIA, ‘Asfaltı yenilemeye gerek yok. Bir kaç yere yama yeter’ dediği halde iyi niyetli bir işgüzarlıkla atılan asfalt büyük sıkıntı yarattı” iddiaları ve son olarak kupa töreninde şampanya yerine gazoz patlatılması…
Her ne kadar Hamilton yangın yapsa da yarışı kazanarak, hem pistin buz gibi kaygan olmadığını hem de efsane Michael Schumacher ile aynı rekoru paylaşacak düzeyde iyi pilot olduğunu dünyaya gösterdi! Yarışta ayak üstü sohbet etme fırsatı bulduğum Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, pist ile ilgili iddialara oldukça tepkili. Ak, FIA’nın yeni asfalta onay verdiğini ve bilgileri dahilinde yapıldığını paylaştı. Vural Ak, 15 yıllık pistin yenilenmesinin doğal olduğunu ekledi. Lastik seçimi tartışılan Pirelli’nin yeni asfaltla ilgili bilgilerinin olmadığını açıklamasının ise doğruyu yansıtmadığını aktardı.
Gazoz da olmasaydı iyi olacaktı!
İddiaları, tartışmaları her şeyi bir kenara bırakırsak dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olan Formula 1’in ülkemizde yapılmasına katkı sağlayan herkesi kutlamak gerek. İşin ilginci protokol, basın ve sınırlı sayıda davetliden oluşan yaklaşık 2 bin kişinin izlediği organizasyonun en son 2011’de yapılan yarıştan daha fazla heyecan yarattığını hissettim. Tanıtımlar, reklam filmleri, billboardlar, Solo Türk sürprizi, daha organize ve daha istekliydi her şey. FIA’nın da organizasyondan memnun kaldığını duyduk. Yarım milyar kişinin izlediği Formula 1’in Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı sağladığı bir gerçek. Seyircisiz halinde bile İstanbul’a 100 milyon dolarlık ekonomi yarattığı, yapılan tanıtımların 300 milyon dolara eşdeğer olduğu ifade ediliyor.
Yarışın bedelini kim ödeyecek?
Peki Türkiye 2021 takviminde kendine yer bulabilir mi, bu heyecanın devamı gelir mi? Formula 1 Sportif Direktörü, Vietnam’dan boşalan 25 Nisan’daki yarış için Türkiye’nin şanslı olduğunu açıkladı. Vural Ak ise koronavirüs salgını ile ilgili belirsizlikler ve o tarihin Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle seyirci çekme sıkıntısı yaşanabileceğini öne sürerek farklı bir tarih istediklerini açıkladı. Hiç kuşkusuz Türkiye bir kenara pandemi nedeniyle 2021 sezonu soru işaretleriyle dolu.
Ancak Formula 1’in uzun dönemli ülkemize gelmesi hem turizm hem ülke imajı için büyük fırsat. Tabii bunun bir bedeli var. Türkiye, 2012’de takvimden organizasyon ücreti nedeniyle çıkmıştı. Dönemin F1 patronu Bernie Ecclestone, 13.5 milyon dolarlık yarış bedelini 26 milyon dolara çıkarmış, hükümet de bu miktarı karşılamayacağını açıklamıştı. İşte tam bu noktada ‘acı reçeteden’ bahsederken, bu paralar nasıl verilir, nasıl çözüm bulunur? Umarım Formula 1, ülkemizde kalıcı olur, geçen seferki gibi elimize gelen şansı tepmeyiz ve fırsata çeviririz…