Gemlik fabrikasını gezdim, Togg’u test ettim

Gemlik’te 1.2 milyon metrekare açık alana kurulu Togg’un Teknoloji Kampüsü kapılarını ilk kez basına açtı. Fabrikada Togg’un üretim proseslerini yakından inceleme fırsatını ve elektrikli C-SUV modelini test pistinde deneme şansını yakaladım. Fabrikanın yüksek teknolojisi, 250 robot ile yüzde 90’a varan otomasyon oranı, Avrupa’nın en çevreci boyahanesi oldukça etkileyiciydi. Sizlere Gemlik Kampüsü’nde öne çıkanları aktarmaya çalıştım…
İlk kaynağı CEO’nun robotu yapıyor
29 Ekim’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü’nün üretim hatlarında 250 robot çalışıyor. Robotlara Togg’da çalışan 250 kişinin ismi verilmiş. İlk kaynağı yapanın robotun ismi de Gürcan Karakaş. Fabrikada otomasyon yüzde 90 gibi çok yüksek seviyede. Özetle tüm işleri robotlar yapıyor.
Gemlik Kampüsü, 3 dakikada bir araç üretebiliyor. 15 saniyede gibi kısa sürede banttan inecek Togg’un modeli değiştirilebiliyor. Örneğin C-SUV yerine C-XCoupe üretilebiliyor. Bu da büyük bir esneklik sağlıyor.
Kaliteyi garanti etmek adına araçlar 600 noktadan tek tek kontrol ediliyor. Her parçasına milimetrik şekilde inceleniyor.

Hava duşuna girip boyahaneyi gezebildik
Avrupa’nın en temiz boyahanesi Gemlik’e kurulmuş. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi. Su kazanına düşme göz önünde bulundurularak, boyahanede can simidi bile düşünülmüş.
Boyahaneye giren herkes öncesinde tulum ve önlük giyilerek, hava duşuna giriliyor. Bu sayede içeriye toz girmesi engelleniyor. Biz de hava duşuna girip, boyahaneyi ziyaret ettik.
Aracın gövde, şasi gibi parçaları tesiste üretilmiyor. 45 dakika uzaklıktaki yan sanayi şirketlerinden tedarik ediliyor. 530 kg ağırlığındaki bataryası, montaj binasına entegre binadan yukarıdan geliyor. Operatör teması olmadan yerleştiriliyor.