Auto Ajans

Haberler

İki aylık tempo nasıl bir pazarı işaret ediyor?

İki aylık tempo nasıl bir pazarı işaret ediyor?
Paylaş
Şubat 24
08:00 2025

Üst üste iki yıl rekor kıran otomotiv satışları 2025’e daralarak başlasa da tempo yine de gayet iyi görünüyor. Yılın ilk ayından tüm zamanların en iyi ikinci Ocak ayı elde edilirken, kısa ve karlı Şubat ayında satışlar frene basmadı. Pazar Şubat’ta 90 bin adet seviyesinde çıktı. Geçen yıl yaklaşık 106 bin adetlik pazara göre 15 bin adetlik kayıp oldu. Ancak yine tüm zamanların en iyi ikinci Şubat ayı olarak kayıtlara geçti. Tabii birçok markanın 2024 model yılı stoklarını bitirmek adına kampanyalar düzenlediğini hatırlatalım. 2025 modeller de showroom’lardaki yerini aldı.

Piyasa geçen yılın neden altında seyrediyor? Hiç kuşkusuz en önemli etken, ÖTV muafiyetli satışın sınırlanması. Sadece yerli otomobillere muafiyeti tanınması ve elde tutma süresinin 10 yıla çıkarılması, piyasada vitesi düşürdü. Sonuçta yaklaşık 200 bin adetlik bir pazardan bahsediyoruz. Bardağın dolu tarafına bakarsak, dibe vuran yerlinin payı yeni düzenleme ile bir miktar yükselecektir.

İkinci çeyrekte gidişat netleşir

Sohbet ettiğim Mercedes Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, 2025’in 2024’e göre zor geçeceğini ancak belirtiyor. Düzeltme olacağını belirtirken, 200 bin-300 bin adetlik kayıp yaşanabileceğini öngörüyor. İkinci çeyrekte pazarın gidişatının belli olacağını belirtiyor. Şükrü Bekdikhan, elektrikli otomobilde yukarı yönlü ivmenin devam edeceğini, yeni modellerle 150 bin adetlik satışı üzerine çıkılabileceğinin altını çiziyor.

ÖTV matrahları değişmeyecek gibi…

Toplam pazarda geçen yılın ilk iki ayına göre yaklaşık % 17’lik küçülmeye rağmen, sektörün ‘Yandık, bittik, satışlar azalıyor’ diye yakınmaması dikkatimi çekiyor. Normalleşme yaşanacağı, yeniden kampanyalı satış dönemi başladığı için düşük kârdan yakınabilirler. Görünen o ki Ankara, ÖTV matrah limitlerini bu yıl da yenilemeyecek. Tamamen hayal ürünü olan hurda araç teşviğinin de çıkmayacağı kesinleşti. Otomotiv sektörü he zaman olduğu gibi kendi yolunu açarak ilerleyecek. 1 milyon adetlik pazar artık normal. Yeni rekorlar da ekonominin gidişatına paralel kimseye sürpriz olmayacak.

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!