İspanya tesisi Türkiye’ye çalışacak

Türkiye, Citroen’in dünyada Fransa’dan sonra ikinci büyük pazarı haline geldi. 2025’te ilk 5’te yer almayı planlayan Citroen Türkiye, Mayıs sonu itibariyle hedefine çok önceden ulaşmış oldu. Citroen Türkiye’nin 5 aylık satışları yüzde 130 artışla 24 bin adedi geçti. Şirket yıl sonu satış hedefini de 49 bin adetten 60 bin adede yükseltti. Türkiye’ye büyük önem veren Citroen’in yeni CEO’su Thierry Koskas, ekibini kutlamak ve önümüzdeki döneme ilişkin yeni stratejiler çizmek üzere İstanbul’a geldi. Koskas’ın geldiği hafta döviz kurunda yüzde 7’yi aşan yükselişler görüldü, piyasa şok oldu. İşte böyle bir dalgalı günde Thierry Koskas ile Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, gazetecilerin sorularını yanıtları, şu noktaların altını çizdi:
Müşterinin talebini karşılayabilecek mi?
Thierry Koskas: Citroën’in performansı çok iyi ve biliyorum ki bugün otomobil eksikliği/bulunabilirlik sorunu var. Pek çok otomobil hattında aynı şey geçerli. Yani olmak istediğimiz düzeyde değiliz. Çok daha fazla otomobilimizin olmasını isterdik. Mesela C4 X’e ya da hafif ticari araçlara çok yüksek talep var. Benim görevim, Citroën’in Türkiye’de daha fazla otomobile kavuşmasını sağlamak. Senenin ikinci kısmında, daha fazla otomobilin Türkiye’ye tahsis edileceğini göreceksiniz. Aslında bazı kararlar da verdik. Örneğin C4 X’in üretildiği İspanya fabrikasında. Orada üretimi artıracağız ve bu doğrudan Türkiye’ye yarar sağlayacak. Bu tarz kararlar veriyoruz. Elbette pazardaki büyük patlamalara uygun üretime geçebilmek biraz zaman gerektiriyor çünkü fabrikalardaki üretim, talebe o kadar hızlı cevap veremeyebiliyor. Dolayısıyla zaman alıyor. Bir günde üretimi artırıyoruz diyebilmek mümkün değil. Fakat biz gerekli kararları verdik. Aynı zamanda bir de şöyle bir şey yapacağız. Üretim hacmini Türkiye ile Avrupa ülkeleri ve belki diğer ülkeler arasında bölüştürdüğümüzde Türkiye’ye avantaj sağlayacağız. Çünkü Türkiye’deki operasyonlar başarılı ve talep yüksek. Çünkü Selen Alkım’ın yönettiği ekip kanıtladı ki olağanüstü bir iş çıkarıyorlar. İşte bu yüzden ülkeler arasındaki hacim bölüştürmesini yaptığımızda her zaman Türkiye’ye öncelik tanıyacağız. Bunu yapacağız. Ümit ediyorum, önümüzdeki aylarda bütün Citroën satın almak isteyen müşterilere-ki oldukça fazla sayıdalar-hizmet edeceğiz ve ihtiyaçlarını karşılayacağız.
Selen Alkım: Bildiğiniz gibi daha 2022 yılında pazar kaç olur ya da Citroën olarak biz kaç adet satarız diye 2023 için bir plan çalıştık. Hatırlarsanız biz 49 bin adede doğru gideriz demiştik. Geçen seneyi 28 bin adetle kapatırken bu hedef rakam bizim için bir rekordu. Ama baktık ki pazarda çok ciddi bir talep var. Sizler de gördünüz pazar, 1.3 milyon adetler ritminde ilerliyor. İlk 5 ayda bu hedefin çok daha üstüne çıktığımızı görüyoruz. Bu noktadan sonra bizim Amiral Gemimiz dediğimiz C4 X’in üretimindeki artış bizi çok daha fazla etkileyecektir. Ama fabrikalar elbette bu çok artan talebe hızlı cevap veremeseler de burada çevik davrandıklarını söyleyebilirim.

İlk 5’te kalabilecek mi?
Thierry Koskas: Türkiye, en çok Citroën alan ikinci ülke. O yüzden çok çok önemli. Şimdi elbette çok başka iddialı hedeflerimiz de var. Zira Türkiye’de de satılan markalar arasında da ilk 5 içinde olmak istiyoruz. Bu alanda da hedefimiz 2025’te olmaktı ama daha erken olursa ne ala; çok mutlu oluruz. Bu yapılabilir bir şey, başarılabilir bir hedef. Çünkü marka burada çok başarılı. Kesinlikle teyit ediyoruz bu hedefi ve evet eğer Citroën ilk 5 marka arasına daha erken katılabilirse, bunu 2025’ten önce yapabilirse çok mutlu olacağız.
Türkiye bizim için ikinci en büyük pazar. Bu demektir ki biz Türkiye’ye hacim ve tahsis açısından ikinci büyüklükteki pazara nasıl davranılırsa öyle davranacağız. Yani Fransa’dan sonra bizim en çok araç sağlayacağımız, en çok hizmet edeceğimiz pazar olacaktır. Yani buranın ikinci en büyük pazar olma niteliğini sürdürmesini istiyoruz. Bu arada Citroën’in birinci pazarı Türkiye olursa o zaman işimiz zor! O zaman Selen için iş çok daha zor olur. Çünkü Fransa’nın satış adetleri çok yukarıda ama ikinci en büyük pazar olmak gerçekten olağanüstü bir başarı. O yüzden Türkiye’nin avantajlı ülke olmasını temin edeceğiz.

Seçim sonrası pazar ne olur?
Selen Alkım: Sabahtan beri gözümüz kurda açıkçası. Sürekli olarak kontrol ediyoruz. Kur, çok hızlı bir şekilde artıyor. Şimdi şöyle; pazarda pandemiden beri ertelenen bir talep var. Aslında biz hep Türkiye pazarı 1 milyon seviyesini görmeyi çoktan beridir hak ediyor dedik. Çünkü baktığınız zaman 1.000 kişiye düşen otomobil sayısı 169 adet. Yani potansiyelin çok gerisindeyiz. Diğer taraftan pazarın ilk 5 aylık ritmi bu şekilde giderse 1.3-1.5 milyona ulaşacak gibi görünüyor. Biz Stellantis Grubu olarak hep iyimserizdir. Dolayısıyla revize yaparken hep iyimser bakarız. Ekonomide her hangi bir daralmaya karşın da ihtiyatlı olmak durumundayız tabii ki. 1.5 milyon seviyesinde pazar olmasa; daralsa bile grup olarak, pazarın 900 binin bir miktar üzerinde olacağını öngörüyoruz. Buna göre planlarımızı yaptık. Buna göre bugünkü bütün toplantılarımızda adet istedik. Ben iyimseriz pazarla ilgili. Elbette ki kura bağlı olarak yükselme ya da düşüşler olacaktır. Ama 1.5 milyon seviyesinde olmasa bile, pazarın ilk 5 ayında büyük bir çoğunluğunu yakaladık. Seneyi 900 binin üzerine bitiririz gibi duruyor.
2023 hedeflerinde revizyon var mı?
Selen Alkım: Biz Haziran ayı sonunda adet olarak çoktan geçen senenin üstüne çıkmış olacağız. İlk 5 ayda 24 bin adet olduk; geçen sene toplamda 28 bin idik. Bunun üzerine bir de ODMD segmentasyonunda bulunmayan Citroën Ami de var biliyorsunuz. Orada da güzel sonuçlar alıyoruz. Bu sene gerçekten yüzümüzü ağartan güzel sonuçlar alıyoruz. Şimdi bu 900 binlik pazarda yeni hedefimiz 60 bin adedin üzerine çıkmaktır. Burada tabii ki C4 X’in üretim planlamasındaki artışın çok büyük bir payı olacak. Onu da yılın ikinci yarısından sonra göreceğiz. Ama biz markayı, 2023 senesinde adet anlamında da yukarıya çıkarmaya başladık diyebilirim.
Zamlar yolda mı?
Selen Alkım: Ekipler çalışıyor. Bir sakin olmak lazım. Kur bugün bu şekilde ilerliyor ama üzerinde çalışıyoruz. Sakince, pazarı durdurmadan, müşteriyi kaybetmeden, zarar vermeden, uygun fiyat pozisyonuna bakarak çalışacağız.