Auto Ajans

Haberler

Kapanma otomotivi nasıl etkiler?

Kapanma otomotivi nasıl etkiler?
Paylaş
Mayıs 03
07:05 2021

Çip krizi, tedarik sıkıntısı, zorunlu üretim araları, vaka sayılarındaki artış derken, Türkiye 17 Mayıs tarihine kadar kapandı. Ne kadar kapandığımız, tedbirlere uyduğumuz tartışıla dursun, ekonomide etkisi hissedilecek. Kapanma bu tarihlerle sınırlı kalır ve vaka sayıları hızlı düşüş eğilimine girerse büyüme üzerinde yüksek bir negatif etki beklenmiyor. Otomotiv sektörüne bakarsak; fabrikalarda üretim devam ediyor. Showroomlar’ın kapalı olduğu bu dönemde şirketler de hizmetlerine online platformda devam ediyor. Birçok marka görüntülü görüşme, e-rezervasyon, kredi başvurusu, eve kadar teslimat, kapanmada fiyat sabitleme gibi avantajlar sunuyor. Kampanyalar da tüm hızıyla devam ediyor. Dijital hizmetler ne kadar etkili olacak bekleyip göreceğiz.

İthalat yok, TSE Belgesi verilmiyor

Şeker Bayramı bir kenara 8 iş günü kaybı olacak. Tahminler kapanmanın pazarı çok fazla etkilemeyeceği yönünde. Çünkü genelde satışların yüzde 30’u ilk 15 günde, yüzde 70’i kalan 15 günde yapılıyor. Markalar zaten bayramı dikkate alıp ona göre planlamalarını yapmış, ayrıca kapanma da sürpriz değil. Tek sorun markaların stokları. 7 Mayıs’tan itibaren 17 Mayıs’a kadar ithalatın durdurulması kararı alınırken, TSE belgesi de verilmeyecek. Gelen araçlar ancak gümrük alanında bekleyebilecek. 17 Mayıs sonrası otomotiv pazarının hareketli geçmesi bekleniyor. Özellikle yaz tatilleri öncesi ve kur zammından etkilenmek istemeyen tüketiciler satın alıma geçecektir. Tabii vaka sayılarında istenilen düzey yakalanamazsa kapanmanın uzatılabileceğini unutmamak gerek.

AB’nin açılması hem iyi hem kötü

Önümüzdeki dönemde gözler yine çip krizinde olacak. Problemin özellikle Haziran’da daha fazla hissedileceği öngörülüyor. Otomotiv devlerinin ortak görüşü yılın ikinci çeyreğinin ilk 3 aydan daha zorlu geçeceği şeklinde. Ülkemizde de araç tedariğinde sıkıntılar başladı. Bazı modeller için ileri tarihler veriliyor. Avrupa’da pazarların açılması ise ihracat tarafında iyi haber olsa da tedarik konusunda bizim için dezavantaj olacak. Şirketler önceliğini Avrupa pazarlarına verecektir. Çip sorununun yıl boyunca süreceğini düşünürsek, pazarla ilgili tahmin yapmak zorlaşacaktır. 2020’de olduğu gibi elinde aracı olan rekabette öne çıkacak gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!