Auto Ajans

Haberler

Mazda, Türkiye’den neden çıktı?

Mazda, Türkiye’den neden çıktı?
Paylaş
Kasım 14
10:20 2023

Japon Mazda, Türkiye’de satışlarını durdurdu. Avrupa operasyonlarına bağlı olan marka, ülkemizdeki operasyonlarını bitirme kararı aldı. Mazda, kanunlar gereği 10 yıl boyunca yani 2033 yılına kadar müşterilerine yedek parça ve servis desteği sağlayacak. Konu ile ilgili şirketten yapılan açıklamada ‘Mazda Motor Türkiye, Türkiye’deki Mazda satış ağını belirsiz süre ile durdurma kararı almıştır. Türkiye’deki mevcut Mazda müşterilerine hizmetin devamını sağlamak amacıyla satış sonrası hizmetlerine ve yedek parça tedarikine devam edilecek” denildi.

Mazda Türkiye’de işler uzun süredir iyi gitmiyordu. Avrupa’dan uygun motorlu araç getiremiyordu ve Japonya merkezle e-Call sorunu çözülemiyordu. Mazda Türkiye, uzun süredir efsane modeli MX-5 ve CX-5 ile ayakta kalmaya çalışıyordu. Yıllık satış rakamları ise 200 adedin altına inmişti. Bu yılın ilk 10 ayında 203 adet (104 adet CX-5, 99 adet MX-5) araç satılırken, geçen yıl toplamında 181 adette (85 adet MX-5, 61 adet Mazda2 ve 35 adet CX-5) kalınmıştı.

Auto Ajans’ın sorularını yanıtlayan Mazda Türkiye Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Direktörü Tamer Atsan, satışları durdurduklarını ancak 10 yıl boyunca servis ve yedek parça hizmeti vermeye devam edeceklerini açıkladı. Mazda’nın 1 milyon aracın satıldığı bir pazardan çıkmasının söz konusu olamayacağını, U dönüşü beklediklerini kaydetti. Görevlerinin başında olduklarını belirten Atsan, önümüzdeki dönemde yeni bir bayilik yapılanmasının söz konusu olabileceğini kaydetti.

Çaycıyı bile işten çıkartmıştı!

Mazda Türkiye’de çöküş 2019’dan itibaren başladı. O döneme kadar CX-3 ve MX-5 ile en azından 1.400 adetli satış rakamları yakalayan marka, yeni model getiremediği için sıkıntı yaşıyordu. İlk etapta e-Call nedeniyle araç getiremediklerini açıklasalar da, BTK ile bu sorun çözülmesine rağmen Mazda’da yeni ürün hamlesi görülmedi. Markanın satışlarının 2019’da 417 adede, 2020’de 156 adede, 2021’de 153 adede indiğini belirtelim. 2020’de Mazda’nın Türkiye’de iyice küçülme sinyalleri gelmişti. Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Güçlüer ve Kurumsal İletişim Direktörü Hülya Pamuk, görevden alındı. Şirketteki deprem duyduğumuzdan daha büyüktü. Bu iki isimle birlikte şirketten çaycı da dahil olmak üzere 4 kişi işten çıkarıldı. Ve Mazda’da çalışan sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldı. Son dönemde Genel Müdür Nurkan Yurdakul ve tepe yönetici Tamer Atsan dışında yönetici kalmamıştı.

Tok satıcıyız

Mazda’nın çıkışında Avrupa’nın bizzat Türkiye operasyonlarını üstlenmesi ve bu konuda başarısız olması etkili oldu. 1985’ten bu yana Mazda’nın temsilcisi olan Mermerler Grubu ile Mart 2007’te anlaşma sona erdirildi. O dönem Mermerler Grubu, Mazda’ya dava açmış konu yargıya taşınmıştı. Mazda Türkiye sonrasında 3 bin adetlere varan satışlara ulaşmıştı. Zaten hedefleri de büyük değildi. Mayıs 2016’da yeni MX-5’in lansmanında sohbet ettiğim Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Nurdakul, Mazda’nın hedefinde hiçbir zaman 10 bin adetlik satış olmadığını belirterek, “Mazda müşterilerinin özel hissetmesini istiyoruz, bu yüzden çok araç satmayı planlamıyoruz. Büyük adetli satış hedeflerimiz yok. Mazda kullanan sürücü, kupon bir otomobile yani herkeste olmayan bir modele bindiğini hissetmeli” açıklamasını yaptı. 

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!