Mobilite şirketine dönüşenler öne çıkacak
Büyük dönüşüm içindeki otomotiv şirketleri sadece elektrikli projelerle yetinmiyor. Birçok marka farklı ulaşım çözümleri sunan mobilite şirketi haline gelmeyi hedefliyor. Hiç kuşkusuz pandeminin etkileri, mobilite çözümlerini daha fazla öne çıkardı. VW Grubu, Toyota Motor, Daimler, Hyundai, Renault Grubu aklıma ilk gelenler. Türkiye’de de bu treni kaçırmak istemeyen şirketler görülüyor.
TEMSA’nın gözü raylı ulaşımda
TEMSA da akıllı şehirlere yönelik mobilite çözümleri üzerinde ciddi çalışmalar yapan şirketlerden biri. Elektrikli otobüsleriyle Silikon Vadisi’ne girmeyi başaran TEMSA, Enerjisa ile ortak altyapı çözümleri üzerinde çalışıyor. Şirketin en önemli hamlelerinden birisi ise hiç kuşkusuz raylı sistem projesi olacak. CEO Tolga Doğancıoğlu, ortakları Skoda Transportation’ın know how’ı ve tecrübesinden faydalanarak raylı ulaşım araçlarıyla ilgili Adana’da üretim için yatırım yapabileceklerinin sinyallerini veriyor. 2023’ten itibaren otobüs, midibüs ve kamyonun yanına başka ürünleri ekleyebileceklerini söylüyor.
Getir, Rakun’u dünyaya açabilir
Bir başka örnek; Türkiye otomotiv sektörünün en büyük yatırımı için çalışan Ford Otosan’ın Eskişehir’deki kamyon fabrikasında üreteceği elektrikli scooter Rakun projesi. Şirket, yüzde 100 Türk mühendislerinin imzasını taşıyan Rakun’u önümüzdeki dönemde ihraç da edecek. Sadece Getir’in büyüyen uluslararası operasyonlarını düşününce, burada da önemli bir ihracat potansiyeli olduğu görülüyor. Ford Otosan Genel Müdür Haydar Yenigün’ün Rakun’ı tanıtmadan önce bir seminerde yaptığı açıklamalar, esasında sektörün nereye gitmesi gerektiğini çok güzel özetliyor: Otobüs, kamyon, traktör, otomobil, hafif ticari araç üretiyoruz ama drone dediğinizde iş havacılığa gidiyor gibi gözükse de onun bizim konumuz olacağını bilmemiz ve ona yatırım yapmamız gerekli. Otomotivciler olarak; ‘İki tekerlekli scooter ile mi uğraşacağız’ gibi düşüncelerden çıkmalıyız. Evet, iki tekerlekli scooter ile uğraşacaksın, onun elektrikli versiyonunu yapıp, ticari aracının içine koyacaksın, o da orada şarj olacak.”
Bireysel mobilite Z kuşağını çeker
Elektriklide iddialı olan Doğuş Otomotiv de bireysel mobilite alanında örnek olmak istiyor. Porsche bisiklet, Seat’ın elektrikli scooter’ı MO 65, önümüzdeki günlerde gelecek Seat’ın elektrikli motosikleti MO 125 bunlardan bazıları. Saydığım bu önreklere mutlaka yenileri eklenecektir çünkü dünya bu yönde gidiyor. Şirketler, otomobil satın almayı düşünmeyen Z kuşağına hitap etmek istiyorsa mutlaka ama mutlaka yeni bireysel mobilite seçenekleri sunmak zorunda.