Auto Ajans

Haberler

Müthiş Türk çığır açacak

Müthiş Türk çığır açacak
Paylaş
Ekim 15
06:00 2019

Geleceğin teknolojisi otonomda Türk bilim insanının geliştirdiği sensör ile yepyeni bir çığır açılacak. Sürücüsüz araçlar hızlı kamera, Lidar, GPS ve mesafe sensörleri yerine milyonlarca kamera gibi çalışacak yeni teknolojiyle daha güvenli hale gelecek. Otomotiv sektöründe otonomun yanı sıra elektrikli araçlar, dokunmatik ekranlar, fabrikada üretim süreçleri tamamen değişecek. Dünyada çığır açacak bu buluşa Doç. Dr. Utku Büyükşahin imza attı. “Teknolojinin bu kadar ilerlemesine rağmen robotlar neden hâlâ insanlara yetişemiyor?” sorusundan ilham alarak bu teknolojiyi geliştiren Sensobright’ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Büyükşahin, robotlara dokunma duyusu kazandırarak dünyada bir ilke imza attı. İnsanın 5 duyusundan biri olan dokunmayı robot ile cihazlara kazandıran Sensobright’ın dünyaya açılmasını ise Koç Holding’in Japon Mitsui Grubu ve Koç Üniversitesi ortaklığında faaliyet gösteren teknoloji yatırım şirketi Inventram sağladı. 5.2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen bu teknoloji, sağlık, savunma sanayi ve otomotiv gibi birçok sektörde yenilik yapma fırsatı sunacak. Sensobright şimdiden NASA’nın ‘Çok önemli bir gelişme’ değerlendirmesiyle dikkatini çekmeyi başardı. Teknoloji 20’den fazla ülkede 50 patentle koruma altına alındı.

Silikon Vadisi’ne taşınıyor

Bilim dünyasının önemli etkinliklerinden biri olan Falling Walls Venture’a dünya çapındaki en önemli 25 bilim insanından biri olarak davet edilen Doç. Dr. Utku Büyükşahin, Türkiye’de yarattığı bu teknolojiyle şimdi Silikon Vadisi’ni keşfetmeye hazırlanıyor. Küresel pazarları hedefleyen Sensobright, ABD’de Portland Oregon’daki yeni genel merkezine taşınıyor.

Sohbet etme fırsatı bulduğum Büyükşahin ile ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ olarak adlandırılan teknolojinin otomotiv sektörüne sağlayacağı gelişmeleri konuştuk. Büyükşahin, ilk etapta yeni teknolojiyi şöyle özetliyor: “Robotlarda görme, işitme, tatma ve duyma duyularında sıkıntı yok. Ancak dokunmada sorun vardı. İnsanda dokunma sinirlerinin en yoğun olduğu parmak ucundaki sinir hücresi yoğunluğu her cm2’de 241 tane. Bu buluş sayesinde robotların parmak uçlarındaki sensörleri cm2’de 256’ya çıkardık. Yani insandan daha hassas seviyeye ulaştık. İstediğimiz 1 günde bu rakamı 500’e yükseltebiliriz. Bu oran robotlarda cm2’de 11’di. Ayrıca sıcaklık algılanmasını ve hatta daha dokunmadan yaklaşımın algılanmasını sağladık. Artık robotlar ve makineler insandan daha hassas dokunma duyusuna sahip olabilecek. Teknolojimiz robotların dokunma duyusu kazanmasının yanı sıra birçok alanda kullanılabilir. Örneğin, tıpta cerrahi uygulamalarda, ameliyat gereçlerinde, ameliyat robotlarında; otonom araçlarda, mayın tarama robotları ve enkaz altından canlı çıkartılması gibi yüksek hassasiyetli algılamaya ihtiyaç duyulan alanlarda faydalı olabilecek. Özetle biz Teflon gibi bir ürün bulduk, kullanılacak alana göre şekillendirilmesi gerekiyor.”

Milyonlarca kamera gözlüyor

Peki Dr. Utku Büyükşahin’in buluşu otonom araçlarda nasıl bir devim yapacak? İşte yanıtı: “Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri, ışık sayesinde dokunmadan yaklaşanları algılabiliyor. Parlaklıkla çevremizde bulunan her şeyin ne kadar mesafede olduğunu anlayabiliyor. Otomobilin dışını bu sensörle kapladığımız zaman çevresinin sürekli olarak 3 boyutlu haritalamasını yapabiliyor. Böylece otonom araçlar Lidar’sız ve kamerasız etrafındakileri aynı anda algılayabiliyor. Bildiğiniz gibi Lidar aynı anda tek bir alana odaklanıyor. Bir dönme frekansı yani süresi var. Streo kameralarla da derinlik elde ediliyor. O derinlik tek bir obje için geçerli oluyor. Biz ise aracın tüm yüzeyini fiber optik kablolarla kaplayabildiğimiz için dört tarafındaki nesneleri, araçları görebiliyoruz. Ve tüm veriler aynı anda bilgisayara aktarılıyor. Milyonlarca kamerayla çevrenizi izliyormuş gibi düşünün. Bu da sürücüsüz giden araçlarda güvenlik açısından çok önemli. Tabii burada sıcaklığı da ekleyebiliyoruz. Termal özellik sayesinde geyik başta olmak üzere hayvanlar algılanabiliyor.” Otonom araçların güvenliği tartışılırken, ortaya çıkan bu teknoloji dev şirketlerin iştahını kabartmış. Utku Büyükşahin, BMW AG ile Google’un Sensobright’la ilgilendiğini belirtiyor.

Araç içinde dışarıda gidiyor hissi

Sensobright’ın hayata geçirdiği teknoloji otomobil kullananların daha eğlenceli ve daha keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak yeniliklere imza atacak. Örnekleri bilim insanı şöyle aktarıyor: “Kullandığımız fiber optik kablolar istediğimiz görüntüyü dışarıya veriyor. LED ekran gibi… Fiber optik kabloları iç mekanda isteğimiz yere kaplayarak bunu sağlayabiliyoruz. Mesela iç mekan bir gün uçak kokpiti gibi olabiliyor veya retro otomobil tasarımına dönüşebiliyor. Aracın içini ve dışını tamamen sensörlerle kapladığınızı düşünün. Dışarıdaki görüntüyü içeriye aktarabiliriz. Koltuktasınız, etrafınızdaki çelik kafes yok ve dışarıda gibiyormuş hissediyorsunuz. Esasında bu ilk tanklar için düşünüldü. Tanklar çok klostrofobik… Böyle bir şey yapabilir miyiz denildi. Dışarıyı 360 derecede göremiyorlar. Bu sayede düşmanı da hemen fark edebileceksiniz.”

Robotlar insanlarını yerini alacak

4.0 Endüstri Devrimi ile otomotiv fabrikalarında robotların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak robotlar üretimde hassas alanlarda yer almıyorlar. Dr. Büyükşahin’in robotlara insandan daha hassa dokunma hissini kazandırması, üretimde prosesleri değiştirecek gibi görünüyor.
Utku Büyükşahin, yeni dönemi şöyle aktarıyor: “Otomotiv fabrikalarında da üretim bantları robotlara emanet edilecek. Sadece yüzeylerin kalite kontrolü değil hassas alanlarda insanlardan daha duyarlı olduğu için robotlar tercih edilecek. Dişli kutusunu dizenin robot olmasını isteyecekler. İnsani hatayı ortadan kaldıracak. Çünkü daha önceden insan robottan daha hassastı. Şimdi insanın dokunma duyusunun üzerine çıkıldı. ‘Robotik el yapımı’ ortaya çıkacak.

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!