Otomobilde Lovemark tarih mi oluyor?

Küresel çip krizi otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatırken, tüketicilerin alışkanlıklarını da değiştirdi. Tedarik sorunları, tüketicilerin en sevdikleri markalardan vazgeçmelerine yol açıyor. İstediği otomobili bulamayan müşteriler 3-5 ay beklemek yerine farklı bir markaya yöneliyor. Hiç kuşkusuz bunun en büyük nedeni ekonomik. Vatandaş beklediği süre içinde ÖTV’nin artıp artmayacağını, döviz kurunun nereye gideceğini, taşıt kredisi faizin ne olacağını, sürpriz bir düzenlemenin gelip gelmeyeceği bilemiyor. Hal böyle olunca favori otomobil markası yerine alternatiflere yöneliyor. Bu eğilimi son 2 yıldır sıkça duyuyoruz. Hiç kuşkusuz hayalindeki araca kavuşmak isteyenler de az değil. Ancak bu tür uzun süre beklemeler genelde premium segmentte görülüyor.
Hayalinizdeki araç için ne kadar beklersiniz?
Ernst&Young’ın ‘Otomotiv Tüketicilerinin Satın Alma ve Kullanım Tercihleri’ başlıklı araştırma teslimat sürelerindeki aksamaların tüketicilerin marka tercihlerini nasıl etkileyebileceğine gözler önüne seriyor. E&Y’nin anketine göre, Türkiye’deki katılımcılarının yüzde 26’sı 9-12 ay beklemeleri gerektiği yönünde bir yanıt almaları durumunda tercih ettikleri yerine farklı markaya yöneleceklerini söylüyor. Yüzde 24’ü daha fazla beklemektense donanım seçeneklerinden feragat edip aynı markanın baz modelini alabileceklerini, yüzde 23’ü 9-12 ay beklemeyi kabul edebileceklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 22’si de beklemeyi ancak fiyatta indirim veya ödeme kolaylığı yapılması durumunda kabullenebileceğini ifade ediyor.
Çip krizinde araçlar rejim yaptı!
Tüm dünyada tedarik sıkıntısı yaşanırken daha düşük donanımlı araçlar üretilmeye başlandı. Şirketler tek bir çip yüzünden aylarca beklemek yerine araçlardaki özellikleri azaltarak tüketicilerin talebine cevap vermeye çalıştı. Hatırlanacağı gibi teslimatlarda gecikmeleri önleyebilmek adına bazı markalar güvenlikten ödün vermeden start-stop, kablosuz şarj, navigasyon, dijital gösterge ve akıllı dikiz aynası gibi özellikleri kaldırmak zorunda kaldı. Tabii matraha dayalı ÖTV sisteminin uygulandığı Türkiye’de, tedarikten çok cebimizdeki paranın tercihleri belirlediğini unutmayalım. Ülkemizde otomobil satın alırken metalik boya, sunroof, park sensörünün titizlikle hesaplandığını hatırlatalım…
Lükste de donanım paketi azaldı
Geçen hafta Oksijen Gazetesi için sohbet ettiğim Alfa Romeo ve Jeep Direktörü Özgür Süslü ile lüks segmentteki durumu konuştum. Süslü, çip krizi döneminde daha az donanımlı araç sattıklarını belirtiyor. Üretilmiş araçları tüketiciye sunmak durumunda kaldıklarının altını çizerek, “Biraz daha az donanımlı ürünler daha adetli geliyor, ister istemez onu sunuyoruz. Daha üst donanım almak istiyorsa müşteri beklemek zorunda kalıyor” diyor. Görüldüğü gibi tüketici alışkanlıklarını, tercihlerini sadece pandemi değiştirmedi. Otomotiv dünyasında dengeler bozuldukça, trendler de değişecek, belki de Lovemark tarih olacak….
Herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı bayramlar...