Auto Ajans

Haberler

Otoya neden zam geliyor?

Otoya neden zam geliyor?
Paylaş
Ocak 22
11:25 2022

Hammadde ve girdi maliyetleri otomotiv sektörünü zorluyor. Hammadde fiyatlarında 1 yılda yüzde 100 ile yüzde 300 bandında fiyat artışları yaşandı. İthal sac yüzde 106, yerli sac yüzde 274, kauçuk yüzde 134, polipropilen yüzde 187, bakır yüzde 139, alüminyum yüzde 122 oranında zamlandı. Son gelen enerji zamlarıyla birlikte fiyatlar doğalgazda yüzde 400, elektrikte yüzde 273 artış gösterdi. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Çok sorulan araçların pahalılaşmasının nedeni tabi girdi maliyetleri, az önce bahsettiğim sıkıntılar, vergi mevzuatı, doların euronun Türk Lirası karşısındaki hareketliliği gibi birçok etken var. Ama bu en önemli girdiyi oluşturuyor ve şu anda yüzde 100 ila yüzde 300 bandı dediğimiz zaman bunların her birinin belli miktarlarda araç maliyetlerine etkisi görülüyor” dedi.

Online basın toplantısında konuşan Yenigün, otomotiv sektörünün karşılaştığı maliyet yükü ile ilgili şu noktaların altını çizdi: “Bir araç yüzde 100 sacdan üretilmiyor ancak yüzde 20’si sac dediğiniz zaman o yüzde 106 artışın yüzde 20 kadar etkisini görüyorsunuz ama diğerlerinde de var maalesef. Özellikle de yerli sac rakamında TL bazındaki artışa dikkat çekmek isterim. Girdi maliyetlerinin bir diğer tarafı da yine Türkiye’de son dönemde yaşanan artışlar. Devletin fiyat artışlarını yönetim şeklinde bir değişiklik oldu. Vatandaşı korumak için elektrik ve doğalgaz zamları daha yüksek bir oranda şirketlere yapıldı. Bu da esasında dolaylı olarak yine vatandaşa yansıyacak bir şeydi. Çünkü bizim girdilerimiz arttığı zaman maliyetlerimiz artıyor. Gerçekten çok yönetilebilir bir durum da değil. Girdi maliyetlerindeki artışlar bir yandan maliyetleri artırdığı gibi bir yandan da bulunurluk konusu da sıkıntı. Konteyner, gemi… Navlun fiyatları 2021 yılı başında 5 bin dolardı, 9 bin doları aştı. Burada da sıkıntılar sürüyor, önümüzdeki dönem sürmeye devam edecek.”

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!