Auto Ajans

Haberler

ÖTV’siz engelli satışı sadece yerlilere

ÖTV’siz engelli satışı sadece yerlilere
Paylaş
Aralık 26
12:27 2024

Engellilere ÖTV’siz araç satışına ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Engelli araçlarına uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnası için yüzde 40 yerlilik şartı getirildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ÖTV istisnası olarak engelli vatandaşlara yapılan satışlarda yerlilik oranı yüzde 40’a, bu istisna kapsamında alınan araçlar için elde tutma süresi de 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Ayrıca 10 yıl kuralı geriye doğru uygulanacak. Engelli vatandaş 5 yıl dolduysa aracını satabilecek ama alamayacak.

ÖTV’siz engelli satışların oranının artması, son dönemde kamuoyunda tartışılıyordu. Bazı markalarda bu satışların oranı yüzde 40’lara kadar çıktı. Piyasa satılan binek otomobillerin ortalama yüzde 30’sunu ÖTV’siz engelli satışlarının oluşturduğu belirtiliyor. Yapılan düzenleme hem yerli markalara destek sağlanmış olunacak hem de suistimallerin önüne geçilecek.

Hangi modeller giriyor

Toyota Corolla, Toyota C-HR, Togg T10X, Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Fiat Egea Sedan, Fiat Egea Cross, Fiat Egea Cross Wagon, Renault Clio, Renault Megane, Renault Duster, ÖTV muafiyeti kapsamında alınabilecek.

Kimler yararlanabiliyor?

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor. Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor. ÖTV muafiyetli araç alımında motor silindir hacmi 1600 cc ve altı binek otomobiller ile 2800 cc ve altı hafif ticari ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor.

2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yüzde 43.93 artışla 2 milyon 247 bin 114 TL olarak uygulanacak.

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!