Peugeot CEO’sundan Türkiye’ye övgü

Peugeot CEO’su Alain Favey, Türkiye’nin Peugeot dünyasında en öneli ülkeler arasında zirvede yer aldığını belirterek, “Türkiye’nin önemi, işe başladıktan sadece 3 hafta sonra burada olmamla zaten kendini gösterdi. Türkiye, stratejimizde büyük bir rol oynuyor. Kişisel olarak daha önce çalıştığım markalarla birlikte Türkiye pazarının dinamikleriyle zaten karşılaşmıştım. Özellikle 2018-2019’daki kriz yıllarında birçok temasım oldu. Bu süreçte, pazarın ne kadar dalgalı olabileceğini ve burada ekip olarak hızla değişen, hızla evrilen pazara uyum sağlamak için ne kadar esnek olmamız gerektiğini öğrendim” diye konuştu. CEO’luk görevine geldikten 3 hafta sonra ayağının tozuyla İstanbul’a gelen Favey, Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gupse Kaplan ile basın toplantısı düzenledi. 35 yıldır otomotiv sektöründe olan Favey, 20 yıllık Citroen tecrübesinin yanı sıra Volkswagen, Bentley ve Porsche markalarında da görev yapmış. Şubat ayında da yönetimde yeniden yapılanmaya giden Stellantis Grubu’nda Peugeot’nun CEO’luk koltuğuna oturmuş.
Türkiye bizim için çok önemli bir pazar
Peugeot için en önemli ülkelerin podyumunu hatırlatan Alain Favey, Fransa’nın en büyük pazarları olduğunu, onu İtalya ve İngiltere takip ettiğini, sonrasında benzer seviyelerde Almanya ve Türkiye’nin sıralandığını kaydetti. Favey, “İşte bu yüzden Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Buradaki başarımız, markamızın başarısı için kilit bir öneme sahip. Bu nedenle sizin desteğiniz ve ekibimizin çalışması çok önem teşkil ediyor. SUV pazarında ilk 3’teyiz. Aslında Türkiye ayrıca bir 408 ülkesi. 408 satışlarında dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha başarılı bir sonuca sahip” dedi.
408’in başarısıyla ilgili olarak Türkiye’deki ekiple görüşmelerinde çok ilginç ve çok motive edici bir deneyim yaşadığını ifade eden Alain Favey, şunları söyledi: “Paris’e dönerken 408 ile nasıl daha iyi çalışabileceğimize dair birçok fikirle gideceğim. Temelde fikir şu: Türkiye’de uzun yıllardır birçok sedan satıldı ve bazen insanlar sedan dışında farklı bir şeyler görmek istiyorlar. Aynı zamanda SUV sürücüleri için de bir alternatif, işte burada SUV sürücüsü için de çok çekici bir alternatif olan bir araç var. Bu pozisyonlama gerçekten çok akıllıca ve 408’i, hatchback’lerimiz ile SUV’lerimiz arasındaki ana yelpazemizin merkezi olarak konumlandıran yaklaşım çok zekice. Benim fikrim bunu ne kadar çok çoğaltırsak o kadar iyi olacağı yönünde. Türkiye, sadece Peugeot için önemli bir pazar değil, aynı zamanda tüm dünyaya ilham veren harika bir yer.” Türkiye’nin 2024’te 11 bin 986 adetlik satışla dünyanın en fazla Peugeot 408 satılan ülkesi olduğunu ekleyelim.

Pazar 2025’te 1.2 milyon adet olur
Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gupse Kaplan, toplam pazarın 2025’te pazarın yine 2024 ile paralel bir şekilde 1 milyonun üzerinde gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi. Kaplan, “Geçtiğimiz yıl 2024 için özellikle belirtmiştik, biz pazarın pozitif tarafındayız. Yine 1 milyonun üzerinde hatta rekor bir pazar beklentimiz var demiştik. Dediğimiz gibi de bu öngörümüz çıktı. 2025 yılını da yine aynı öngörüyle devam ettiriyoruz” dedi. Kaplan, Ocak’ta satışların % 14 gerilediğini ancak bunun daha çok tedarik kaynaklı olduğunu düşündüklerini belirtti. Kaplan, “Şubat’ta da 95 bin adetlik bir pazar öngörümüz var. Dolayısıyla pazarın 1 milyon 200 bin bandının altına inmeyeceğini öngörüyoruz. Bunun da üzerine çıkar mı derseniz, yeni bir rekor gelir mi derseniz bunu söylemek için henüz erken. En azından bir ilk çeyreği görmemiz gerekiyor bununla ilgili daha net bilgi verebilmek için” değerlendirmesini yaptı.
Peugeot olarak artık 70 bin bandının üzerine oturmuş bir marka olduklarını söyleyen Gupse Kaplan, 2025 için de hedeflerinden geri durmadıklarını ifade etti. 2025 için 2024’te yaptığımız 73 binlik adedin üzerinde bir satış adedi hedefi planladıklarını belirten Kaplan, şöyle devam etti:
Şarj edilebilir hibrit modeller gelecek
“Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? 2024 yılında hemen hemen bulunduğumuz her segmentteki modellerimiz yenilendi. Satışlarımızın % 60’ını oluşturan modellerimizi yeniledik. Bu yeni modellerimizin tam yıl etkisini 2025’te görmeye başlayacağız. Yeni modellerimizin etkisiyle satış tempomuzu artıracağımız bir yıl olacak. Tabii ki sadece yeni modeller değil yeni teknolojileri de Türkiye pazarına sunmaya başlayacağız. Bunlardan en önemlisi plug-in hybrid teknolojisi. Plug-in hybrid motorlu versiyonlarımızı 3008, 5008 ve 408 modellerimizde sunmayı planlıyoruz. Yine bununla paralel olacak şekilde 2025, elektrikli araçlar pazarında tempo artıracağımız bir yıl olacak. Geçtiğimiz yıl binek satışlarımızın % 8’ini elektrikli araçlarla gerçekleştirmiştik. Bu yıl bu payın daha da artmasını bekliyoruz. Hatta binek otomobiller içerisinde % 15’e yakın bir pay almayı planlıyoruz elektrikli araçlarda. Ticari araçta da zaten her zaman global markanın liderliğini buraya taşıyacak şekilde öncü bir marka olmayı hedefledik. Bu nokta da geçtiğimiz yıllarda % 8 civarında gerçekleşen pazar payımız vardı. Bu yıl bunu daha da ileriye taşımak istiyoruz. % 9 dolayında ticari araç payı hedefimiz var. Tüm satışlarımız içinde en az % 35 ticari araç hedefliyoruz. Ticari araç pazarının yaklaşık % 20-25 bandında olduğunu düşündüğümüz bir noktada aslında bizim ticari araç hedeflerimizin pazarın da ötesinde.”