Metropollerde trafik sorununu çözecek

Volkswagen Grubu, 2024 yılına kadar elektrikli ve hibrit otomobil ile dijital teknolojilere 66 milyar dolar yapacağını açıkladı. Şirket 75 elektrikli ve 60 hibrit modeli tüketicilerle buluşturmayı hedefliyor. VW Grubu markası Seat de hem elektrikli teknolojide hem mobilite tarafında büyümeyi istiyor. Kentsel mobilite kavramını gelecek stratejisinin önemli bir parçası olarak belirleyen şirket, Barselona’da kurduğu ve ‘Metropolis: Lab’ adını verdiği merkezde farklı ürünler geliştirmeye çalışıyor. 25 yıl sonrasının temellerini Barselona’da atıyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan e-Kickscooter ile e-Scooter konsepti, şehir içi trafiği için çözümlerin başında geliyor.

Doğuş Otomotiv’in gelecek vizyonunu paylaşan Seat Pazarlama Müdürü Akay Doğusel, Seat’ın diğer şirketler gibi geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu gördüğünü belirterek, “Buna yönelik yatırımlar yapıyor. Ama diğerlerinden farklı olarak Seat mobilite üzerine odaklanan bir marka” diye konuştu. Gelecekte insan hayatını bekleyecek sorunları nasıl çözebileceklerine odaklandıklarının altını çizen Doğusel, bununla ilgili çözüm üretmek üzerine çalışmalar yapıldığını aktardı. Doğusel, “Bu çözümler klasik araçlar gibi dört tekerlekli ve elektrikli olabilir. Ama bunun dışında bireylerin kullanacağı elektronik scooterlar, ufak ebatlı araçlar, araç paylaşımını sağlayacak yazılımlar ve bu şekilde geliştirilecek çeşitli sistemler de. Bunlarla ilgili yatırımlar yapıyor. Ve mobilite olsun, akıllı şehirler olsun bağlantılı araçlar olsun grup içerisinde de öncü durumda yer alıyor” şeklinde konuştu.

Barselona’da çözüm laboratuvarı
Akay Doğusel, Seat’ın gelecekteki mobilite çözümlerini şöyle anlattı: “Bu otomobil olur, elektrikli scooter olur, araç paylaşımı olur. Çünkü geleceğe baktığımızda nüfus devamlı artıyor. Tüm büyük şehirlerde araçlara park yeri bulmak sorun, trafik sorun, araçların çevreye verdiği etkiler sorun. Bunları en aza indirmek, bunların üstesinden gelmek için farklı çözümler, yeni teknolojilerin kullanılması, inovasyon gerekiyor. Bunun için ‘Metropolis: Lab’ kuruldu Barselona’da. Burada Seat çalışmaları bir araya getirip bir gelecek için planlamalar ve denemeler yapıyor. Örneğin bir tanesi Seat’ın Minimo konsepti. Bu araç yüzde 100 elektrikli. Aynı zamanda ebat olarak da klasik araçlardan çok daha ufak boyutlara sahip. Bunun avantajı kısıtlı alanlarda aracın kapladığı az yer sebebiyle dikine park edebiliyorsunuz. Bu şekilde aynı alanı çok daha fazla araç park etmek mümkün. Aynı zamanda araçta değiştirilebilir pil sistemi var. Bu da çok daha hızlı bir sürede şarj edilebilmesine olanak sağlıyor. Bu avantajıyla da araç paylaşımı firmalarına avantaj sağlayan model olacağını düşünüyor. Bunun dışında yine şehir içi ulaşımda baktığımızda aslında günlük çokta fazla kilometreler yapılmıyor. Buna uygun olan bazı şehirlerde elektrikli scooterlar sıklıkla kullanılabiliyor. Barselona da bu şehirlerden birisi. Bunların da yine paylaşım ekonomisi anlamında geliştirilen çözümleri var. Seat Kickscooter adında elektrikli scooter geliştirdi. Bu araç yine Seat’ın geleceğe bakış açısını gösteren ürünlerden.”

Diğer şehirlere örnek olacak
Barselona’dan çıkacak çözümlerin dünyanın diğer ülkelerin metropollerini de etkileyeceğini söyleyen Seat Pazarlama Müdürü Doğusel, “Barselona şehri çok kalabalık ve bu tür çalışmalara uygun. İnsana ilham veren bir şehir. Seat’ın Barselona’da yaptığı çalışmalar sonrasında diğer Avrupa şehirlerine, diğer markaların bulunduğu şehirlere yayılacaktır” dedi.