Auto Ajans

Haberler

Teşvik talebimiz haftaya şekillenecek

Teşvik talebimiz haftaya şekillenecek
Paylaş
Mayıs 06
12:43 2020

Avrupa’da otomotiv sektörünün temsilcileri koronavirüs salgının etkilereni azaltmak için hükümetlerden destek isterken, gözler Türkiye’deki çatı kuruluşlara çevrildi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, önümüzdeki hafta ODD’nin Yönetim Kurulu toplantısında bu konuyu masaya yatıracaklarını ve talepleri şekillendireceklerini açıkladı. Online basın toplantısında sorularımızı yanıtlayan Bilaloğlu, ilk etapta 30 yıl önceki ÖTV metodunun, iskeletinin değişmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin yeni dünya düzenine uyum sağlaması gerektiğini kaydetti.

Salgının Türkiye’ye lojistik konusunda fırsat yarattığını söyleyen Bilaloğlu, bunun için ÖTV sisteminin çağdaşlaşmasının gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de yollardaki araçların yüzde 50’sinin 10 yaş ve üzeri olduğunu hatırlatan Bilaloğlu, hurda teşviğinin de önemli olduğunu belirtti. Ali Bilaloğlu, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) 12 ay süreyle kaldırılmasının da nakit sıkıntısı çeken şirketlere kolaylık sağlayacağını ifade etti.

İşte Ali Bilaloğlu’nun desteklerle ilgili açıklaması: “Otomobilden alınan ÖTV’de yeni bir reforma ihtiyaç var. ÖTV’nin çevreye duyarlı ve çağa ayak uyduracak biçimde düzenlenmesi gerekiyor. ÖTV’nin yapısı, omurgası, Türkiye Gümrük Birliği’ne girdiğinden bu yana değişmedi. Elbette bu süreçte adaptasyonlar yapıldı ama omurgası hiç değişmedi. Ama bugün aradan neredeyse 30 yıl geçti. O gün, ne elektrikli otomobiller, ne hibrit araçlar ne bugünkü çevre duyarlılığı söz konusu değildi.

İkinci olarak 2019 yılında sona eren hurda teşvikinin daha geniş kapsamlı hayata geçmesi. Türkiye’nin araç parkının yaklaşık yüzde 50’si 10 yaş üstü araçlardan oluşuyor. Bunların çevreye zararı, aktif/pasif güvenliğe zararı, hatta cari açığa zararı düşünüldüğünde, bu konu da yapısal anlamda iyileşmesi gereken bir sistem.

Bir diğer konu KKDF. İthalat işlemlerinden alınmakta olan yüzde 6 oranındaki KKDF’nin, dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan pandemi ve bunun yol açtığı nakit sıkışıklığını rahatlatma amacıyla 12 aylık bir süre için kaldırılmasına ihtiyaç var. Sektörümüz çok sayıda regülasyona tabi. Özellikle gümrük süreçlerini kolaylaştıracak, kamuya yapılan çok sayıda bildirim ve beyan süreçlerini kolaylaştıracak düzenlemelerde esneklik sağlanması da sürecin atlatılmasına yardımcı olacaktır.”

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!