Tren hızlandı, yine geç mi kaldık?

Türkiye otomotiv sektörü yavaş da olsa elektrikli dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını açıklayan Ford Otosan, TEMSA, Karsan, Anadolu Isuzu, Otokar elektrikli teknolojisine odaklanmış durumda. Keza Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi, Oyak Renault hibrit otomobil üretiyor. Elektrikli otomobil teknolojisine 30 milyar euro ayıran Stellantis’in Tofaş’a vereceği görev merak konusu. İlk elektrikli modelini 2022’de çıkaracak Toyota da büyük önem verdiği Sakarya tesisi için farklı alternatifler düşünüyordur herhalde. Yeni emisyon kriterleriyle 2030’dan itibaren fosil yakıtlı araçların tarih olacağını düşünürsek, önümüzdeki dönemde elektrikli dönüşümüne ayak uyduramayan şirketler tarihe karışacak. Çünkü 2050’de sıfır sera gazı hedefiyle alınan kararlar doğrultusunda elektrifikasyon beklenenden hızlı gerçekleşecek.
Tsunami dalgası geldi
Ana sanayinin yanı sıra tedarik sektörünün bu hıza ayak uydurması gerekiyor. TAYSAD yöneticileri konuyu güzel özetliyor: “Elektrifikasyon sürecinin bir tsunami dalgası gibi uzaktan üzerimize geldiğini görüyorduk. Ama uzaklıktan ne hızla geldiğini kestirmek çok mümkün olmuyordu. Görüyoruz ki elektrifikasyon çok daha hızlı gerçekleşecek.” Tedarik sanayinin önünde hem fırsatların hem risklerin olduğuna dikkat çekiyorlar. En büyük risk; Türkiye’deki şirketlerin ürettiği araçlardaki yüzde 70-80 seviyesindeki yerli parça oranının yüzde 20’lere kadar düşmesi. Gerçekten Türkiye otomotiv sektörü için ürkütücü bir gerçek. Hiç kuşkusuz elektrikli araçların geleceğini görüp, risk alıp yatırım yapanlar öne çıkıyor. Bu şirketler yarını kazanmayı başardılar…
Geç de olsa yeni elektrikliler yolda
Türkiye’deki markalar da elektrikli modelleri tüketicilerle buluşturma konusunda daha istekliler. VW, Opel, Citroen, Subaru, Volvo, Dacia, Fiat tüketicilerle ilk kez elektrikli modellerini buluşturacak. Elektrikli otomobilde iddialı olan Mercedes-Benz, BMW, Porsche, MG, Renault, yeni elektrikli modellerini pazara sunmaya devam edecek. En önemlisi herkesin merak ettiği TOGG, 2022 sonunda yollara çıkacak. 2023’te elektrikli furyasına birçok marka daha eklenecek.
VinFast örneği ‘Hızlanalım’ diyor
İsviçre merkezli teknoloji devi ABB’nin aynı anda 4 otomobili sadece 15 dakikada şarj edebilen teknolojiyi 2022’nin ilk çeyreğinde Türkiye’ye getirecek olması yine önemli bir gelişme. Hiç kuşkusuz elektriklide en büyük eksiklik altyapı sorunu. Ve biraz da sabır… Tüketiciler hızlı şarjda bile nedense 30 dakika beklemek istemiyor. Bu istatistik sadece Türkiye için geçerli değil, tüm dünyada böyle. O yüzden şarj sürelerinin azalması ve menzilin artması, elektriklilerin yaygınlaşmasını hızlandıracaktır. Pandemide yavaşlayan tren, yeniden hızlandı. Umarız Türkiye otomotiv sektörü, trene atlamakta geç kalmaz. Yarattığı yerli ve elektrikli marka ile 2022’de Avrupa pazarlarına gireceğini açıklayan Vietnamlı VinFast’i düşününce, vites artırmamız gerektiği bir kez daha görülüyor.