Auto Ajans

Haberler

Almanya’ya Türkiye imzası

Almanya’ya Türkiye imzası
Paylaş
Eylül 12
08:00 2022

Türkiye otomotiv sektörü son dönemin en büyük şovuna hazırlanıyor. Ve ne büyük gurur ki Avrupa’nın en büyük otobüs ve hafif ticari araç üreticisi Türkiye, bu kez ürünleriyle değil teknolojisiyle kendini gösterecek. Sektör 25 Eylül’e kadar sürecek dünyanın en önemli ticari araç fuarlarından biri olan IAA Transportation Fuarı’nda (Hannover Fuarı) adeta şov yaptı, 4 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen fuara başta Türk üreticiler olmak üzere yoğun ilgi var. Türkiye ilgisini şöyle özetleyeyim; THY uçağı over bookig olmuş. 1 koltuk birçok kişiye satılmış. Uçağın yüzde 90’ı da otomotiv basını ve sektör yöneticileriydi zaten. Lojistik, otobüs, hafif ticari araç, ulaşım sektörünü buluşturacak fuara 40 ülkeden 1.400’den fazla şirket katılıyor. ‘Hareket halindeki insanlar ve nesneler’ konseptiyle düzenlenen organizasyon, geleceğin ulaşım çözümlerini gözler önüne serdi.

2030’da yüzde 50’si elektrikli olacak

Hannover’in yıldızlarından biri Türkiye olacak. Elektrikli dönüşüme binek otomobile göre daha hızlı ayak uyduran Ford Otosan, TEMSA, Karsan, Anadolu Isuzu ile Otokar, elektrikli ve otonom araçlarını sergileyecek. Gerçekten ticari araç üreticileri son 4-5 yıldır dönüşümde hızlı davranarak elektrifikasyona hızlı uyum sağladı, Ar-Ge yatırımlarını artırdı. Biliyorlar ki elektriklilerin toplum ulaşımda büyük bir potansiyel var. Özellikle Avrupa’da birçok metropole fosil yakıtlı araçların giriş çıkışının yasaklanması, büyük bir fırsat. Avrupa’da 2025’te satılan araçların yüzde 35’inin, 2030’da en az yüzde 50’sinin tamamen elektrikli olması bekleniyor. Bu dönüşümü desteklemek adına Paris, Londra ve Hamburg gibi büyük şehirler artık yeni otobüs alımlarında sıfır emisyonlu araç olması şartı getirdiler. Bu yüzden elektrikli minibüs ve otobüsler, özellikle turizm operatörleri tarafından rağbet görüyor.

Yerli şirketlerden dünya lansmanları

Türk şirketler de elektrikli fırsatını geri tepmedi, elektrikli ulaşım çözümlerine önemli mühendislik yatırımı yaptılar. Şimdi bu meyveleri toplama zamanı geldi. İhracatta önemli bir ivme yakalandı, 4 yıl aradan sonra yapılacak IAA Transportation Fuarı belki de onların hangi seviyeye geldiklerini dünyaya gösterme şansı verdi. 2 milyar euro ile Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımını açıklayan Ford Otosan, Gölcük’te üretilecek E-Transit ile E-Transit Custom ile ilk yerli elektrikli kamyonunu görücüye çıkardı. TEMSA seri üretime hazır hale getirdiği beşinci elektrikli otobüsü LD SB E’yi tanıttı. LD SB E, Avrupa’nın ilk elektrikli şehirlerarası otobüsü oldu. Karsan, 6’dan 18 metreye uzanan tamamı elektrikli ve otonom ürün ailesini gösterdi. Şirkete-ATA Hydrogene’in dünya lansmanını da Hannover’de gerçekleştirdi. Anadolu Isuzu, Türk mühendislerinin imzasını taşıyan elektrikli mobilite modeli Big·e ile CitiVolt 12 m modelini sergiledi. Görüldüğü gibi ticari araç üreticileri elektrifikasyonda trene binmekte geç kalmadılar. Darısı Türkiye’de üretim yapan binek otomobilcilere…

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yapıyor.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!