Türkiye’de üretim Romanya’dan pahalı

Sanayi üretiminde maliyet avantajını son 2-3 yıldır kaybeden Türkiye’nin rakipleri artıyor. Hazır giyim ve konfeksiyonda faaliyet gösteren birçok şirket başta Mısır olmak üzere farklı ülkelere kayarken, otomotiv sektöründe de tehlike çanları çalıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye otomotivinin gündeminde iki önemli konunun olduğunu belirterek, üretim rekabetçiliğinde aşınma olduğunu ve kapasite kullanımının artması gerektiğine dikkat çekti. OSD’nin 2024 yılı değerlendirmesi ve 2025 yılı hedeflerini açıkladığı toplantıda konuşan Eroldu, Türkiye’de işçilik maliyetlerinin arttığını belirterek, 2024 yılında Romanya ile aynı seviyeye geldiklerini söyledi. OSD Başkanı, “2025’te Romanya’dan daha pahalı bir ülke olacağız. Türkiye’de 2022’de 4-5 euro olan saatlik ücretler, 2024’te 11 euroya geldi. 2025 yılında da bir miktar daha ihracat anlamında yukarı çıkabilir. Burada bizim ne yapmamız lazım, bir verimliliğimizi artırmamız lazım” diye konuştu.
Yerliye destek verilmesi şart
Üretim maliyetleriyle bağlantılı olan kapasite kullanımını artırılmasının şart olduğunu kaydeden Cengiz Eroldu, şu noktalara dikkat çekti: “Çünkü kapasite kullanımımızın azalması da bir maliyet unsuru sonuçta. Sizin 100 liralık masrafınız varsa, 100 lirayı 100 araca bölmekle 60 araca bölmek arasında bir fark var. Birisinde 1 lira çıkıyor diğerinde 1.5 lira çıkıyor basit olarak. Bunun yolu da, bizim iç pazardaki yerli payının artırılması. Bunun için de aslında hükümetin de birçok destek olmaya çalıştığı konular var. En son engelli araç ÖTV muafiyetinden yalnızca yerli üreticilerin ürettikleri araçların kapsama alınması konusu oldu, önemli bir adım. Tabii iç pazardaki yerli payının artırılmasının ana konusu ise 2022’den beri değişmeyen ÖTV matrahlarının tekrar günün gerçeklerine uygun bir şekilde güncellenmesinden geçiyor.”
Siz olsanız kime yatırım yaparsınız?
Avrupalı üreticilerin rekabete karşı yüksek maliyetli ülkelerden düşük maliyetli ülkelere kaymaya çalıştığını ifade eden Eroldu, “Kimler düşük maliyetli ülkeler; Türkiye, Fas, Mısır da girmeye başladı özellikle işçilik yoğun parça işlerinde kabloculuk gibi konularda Orta Avrupa ülkeleri Fransa, İtalya, İspanya’daki tedarikçilerden bu ülkelere doğru kaymaya çalışma var. Fakat dediğim gibi talihsiz bir döneme geliyor bunlar aslında bir yandan da bizim maliyet artışımız var. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde olan Romanya ile aynı maliyete geldi, şimdi böyle olunca büyük bir tehdit. Siz şimdi Avrupalı bir üreticisiniz gümrük duvarları olmayan Avrupa kanunlarının geçerli olduğu bir ülkede mi yatırım yaparsınız yoksa Türkiye’de mi yatırım yaparsınız gibi” diye konuştu.