Ucuz elektriklide kârlılık tartışması

Toyota, son dönemde gündeme gelen 20 bin euro ve altı fiyatla Avrupa’da üretilen elektrikli araçların kârlı olup olamayacağı konusunda şüphelerini dile getirdi. Volkswagen, Renault, Fiat, Dacia ve Citroen gibi markalar düşük maliyetli elektrikli araçlarını Avrupa pazarına sunma planlarını duyururken, Toyota Avrupa CEO’su Yoshihiro Nakata, mevcut batarya maliyetleri göz önüne alındığında bu fiyat seviyesinde Avrupa’da üretim yapmanın kârlılığının şüpheli olduğunu belirtti. Toyota bu segmentte henüz elektrikli bir model üretmedi ancak Aygo’nun hibrit versiyonu üzerinde çalışmalar yapılıyor.
Aslında Toyota’nın rakipleri de düşük maliyetli elektrikli araçların kârlılığıyla ilgili endişeler taşıyor ancak satış baskısıyla bunları piyasaya sürüyor. Volkswagen, 2027’de 20 bin euro fiyat seviyesinde ID.1 elektrikli aracını satışa sunacak. Ancak VW yöneticileri bu modelin kârlı olmasının zor olacağını kabul ediyor. VW Grubu CEO’su Oliver Blume, düşük marjlara rağmen ID.1’in yeni müşterileri markaya çekme açısından kritik bir rol oynayacağını kaydediyor. VW CFO’su Arno Antlitz ise ID.1’in satış baskısını hafifletmek için ID.2 modelinin daha yüksek kâr marjıyla sunulacağını ifade etti.
Nerede üretilecekler?
Şu anda Avrupa’da 20 bin euro veya altı fiyatla satılan Çin üretimi Leapmotor T03 ve Dacia Spring olmak üzere iki elektrikli araç bulunuyor. Ancak Avrupa’da üretilen daha fazla düşük maliyetli elektrikli model yolda. Citroën C3’ün 20 bin euronun altında fiyatlandırılacak versiyonu Slovakya’da üretilecek. Renault, 2026 başında elektrikli Twingo modelini Slovenya’da üretecek, Dacia 2027’de benzer bir model satışa çıkaracak. Volkswagen, ID.1 modelini 2027’de Portekiz’deki Setubal fabrikasında üretmeye başlayacak. Çinli üretici BYD, Seagull’un Avrupa versiyonunu 2025’te satışa sunacak ve bu modelin fiyatının 20 bin euronun altında olacağı belirtiliyor.