Yerli otoya ‘virüs savar’ özellik

Koronavirüs salgını, yeni dönemde otomobillerin teknolojik özelliklerini etkileyecek gibi görünüyor. Yolcuların sağlığının korunması için virüslere ve bakterilere karşı koruyan hijyen teknolojileri, otomobilde daha fazla vakit geçirebileceği düşüncesiyle yeni eğlence sistemleri aklımıza ilk gelenler. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) da 2022 yılının sonunda yollara çıkması planlanan Türkiye’nin Otomobili yani TOGG’da salgına ilişkin fonksiyonlar üzerinde çalışıyor.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş artık TOGG markasıyla lanse edilen Türkiye’nin Otomobili’nin tanıtımının yıl dönümü vesilesiyle Anadolu Ajansı’nın (AA) projedeki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı. Karakaş, salgın döneminde araca yeni özellik eklemeyi planladıklarını ve üzerinde çalıştıkları bazı fonksiyonlar olduğunu açıkladı. Karakaş, “Takdir edersiniz ki rekabet avantajı nedeniyle çok daha fazla detayını söylemememiz gerekiyor. Ama biz bunu çok inceledik. İnsanlar davranış olarak pandemiden sonra neleri ön planda tutuyor ve nelere önem veriyor diye. Onlarla ilgili 1-2 uygulamamız olacak, bunun şimdiden haberini verebiliriz. İki; bu öyle 1-2 senelik bir mesele de olmayacak. Kuvvetle muhtemel önümüzdeki dönemlerde ihtiyaçlar o çerçevede şekillenecek. Özellikle mobilite ekosistemi çerçevesindeki bizim aradığımız start-up’lardan şöyle bir kesit bakacak olursak bunların içerisinde sağlık teknolojisi açısından çalışanlar da var. Dolayısıyla orada müthiş güzel fikirler var zaten mobilite ekosistemdeki start-up’larla gelen güzellik burada” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatı C-SUV’larla rekabetçi olacak
AA muhabiri Abdulselam Durdak’ın sorularını yanıtlayan Gürcan Karakaş, “Pazara çıktığımız zaman karşımızda elektrikli araçtan çok C segmentindeki içten yanmalı modeller olacak. Dolayısıyla bizim fiyat açısından da onlarla rekabet edebiliyor olmamız lazım” dedi. TOGG CEO’su Karakaş, mantığını şöyle anlattı: “Neden onu öyle ifade ediyoruz? Şöyle düşünün; 2022 veya 2023’e geldiğimiz zaman Türkiye’de binlerce, on binlerce elektrikli araç olacak mı bu piyasada? Olmayacak. Dolayısıyla biz kimlerden pazar payı alabileceğiz? O an piyasada pazarda bulunan muadili araçlardan. Şimdi o muadil araçlara baktığımız zaman da C segmentindeki içten yanmalı SUV araçlar var. Pazara çıktığımızda karşımızda elektrikli araçtan çok C segmentindeki içten yanmalı SUV araçlar olacak. Dolayısıyla bizim fiyat açısından da onlarla rekabet edebiliyor olmamız lazım. Bunu hesaplarken, bunu yaparken bunu planlarken de şunu düşünüyoruz. Toplam sahip olma maliyeti diye tabir ettiğimiz bir maliyet de var. Yani siz içten yanmalı araç aldığınız zaman yılda iki kere, üç kere servise götüreceksiniz. Bunun dizelinin, benzinin masrafı var. Elektrikli araçlarda durum farklı, elektrikli araçlarda 2 senede bir belki 3 senede bir servis ihtiyacı olacak. Artı yakıt dediğiniz zaman yakıt maliyeti çok farklı, elektriğin maliyeti ile içten yamalı aracın maliyeti arasında da fark var. Biz yine de bunları ön planda tutmadan fiyat konumlandırması üzerinde çalışıyoruz.”

Ön sipariş 4-8 ay önce olabilir
Ön sipariş için henüz erken olduğunun da altını çizen Karakaş, “Birincisi biz her şeyi doğru zamanda yapmanın getirdiği faydalara inanıyoruz. Evet, satışa, ön siparişe çıkmanın doğru zamanı seri imalattan araçlar çıktıktan sonra pazara lansmanından belli bir süre önce olur. Bu belki 4 ay önce olur, 6 ay önce olur, 8 ay önce olur ama iki sene önce olmaz. Yani ürünümüz ortaya çıksın, kullanıcılar, hedef kitlemiz denesin, beğensin ondan sonra gerçek anlamda ‘hoşuma gitti, istiyorum.’ desin” diye konuştu.