Auto Ajans

Haberler

BYD’den sonra başka Çinli markalar yatırıma gelir mi?

BYD’den sonra başka Çinli markalar yatırıma gelir mi?
Paylaş
Temmuz 15
08:30 2024

Türkiye otomotiv sektöründe gündem uzun bir aradan sonra gelen BYD yatırımı. Son 10 gündür sektör BYD’nin Manisa’da kuracağı 1 milyar dolarlık fabrika ile yatıp kalkıyoruz. BYD’nin Türkiye temsilcisi ALJ Grubu’nun otomotiv gazetecileriyle yaptığı basın toplantısından da bazı ayrıntıları öğrenme fırsatı bulduk. 1 milyar dolarlık fabrika, yatırımın ilk fazı olacak. Manisa OSB’de BYD’ye sunulan arazide genişleme fırsatı var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya göre, fabrikanın 2026 sonunda devreye girmesi planlanıyor. Ancak BYD, bu süreyi kısaltarak bir an evvel üretime geçmeyi planlıyor. En önemlisi üretimin yanı sıra Ar-Ge merkezi kurularak, teknoloji transferinin yapılacak olması. Çin’in elektrikli ve plug-hibrit araçlarda geldiği seviyeyi düşünürsek, Türkiye otomotiv sektörü için büyük bir kazanç olacak. Dünya çapında 110 binden fazla Ar-Ge mühendisine ve günde 32 patent üreten bir şirketten bahsediyoruz. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li’nin ‘Sadece üretime değil Türkiye’yi teknoloji merkezine çevirmeye geldik’ açıklaması bunu gösteriyor.

BYD, Toyota’yı geçecek mi?

BYD Türkiye de yerli avantajını kullanarak çıtayı yükseltti. Genel Müdür İsmail Ergun, önümüzdeki 3 yıl içinde binek otomobilde pazarda ilk üçe girmeyi hedeflediklerini söyledi. Buna göre, 2024’te 10 bin adet, 2025’te 30 bin adet araç satmayı istiyorlar. İlk 3’e girmek ise yaklaşık 60 bin adet ve üzeri satış anlamına geliyor. BYD’nin iddialı hedefleri ALJ Grubu bünyesindeki Toyota ile tatlı bir rekabete gireceklerini gösteriyor.

Sektörde pozitif hava yarattı

Şimdi herkesin merak ettiği konu başka bir Çinli markanın Türkiye’ye yatırıma gelip gelmeyeceği. Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fatih Kacır, BYD’nin ardından başka bir şirketle daha yakın zamanda Türkiye’ye yatırım konusunda imza atma ihtimallerinin olduğunu kaydediyor. ALJ Türkiye ve Avrupa CEO’su Ali Haydar Bozkurt, BYD’nin başka markaları da tetikleyeceğini, Türkiye’nin doğru adres olduğunu göreceklerini belirtiyor. Bozkurt’un ‘Öncelikle bir Türk vatandaşı olarak BYD gibi dünya devi bir markanın ülkemizde otomobil üretme kararı almasından dolayı çok mutluyum’ sözleri takdire yaşan. ODMD şapkası da olan Ali Haydar Bozkurt’un otomotiv sektörünü ileriye götürmek için büyük çaba harcadığını her zaman hissediyoruz. OSD Başkanı Cengiz Eroldu da BYD’yi başka Çinli şirketlerin takip edebileceğinin altını çiziyor. Görüldüğü gibi BYD, otomotiv sektöründe inanılmaz pozitif bir hava yarattı.

Chery mi SAIC mi?

Avrupa’daki vergilerden kaçınmak adına Chery ile SAIC’in (MG), yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini biliyoruz. Chery, Barselona’da Nissan’ın eski fabrikasını alarak ilk hamlesini yaptı. Ancak SAIC henüz kararını vermedi ve Türkiye en büyük adaylar arasında. MG’nin distribütörü Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Niyet Mektubu anlaşmasını imzalamaya daha fazla yaklaştıklarını söylüyor. Hiç kuşkusuz MG’nin Avrupa’da en fazla satan Çinli marka olması ve ürün gamında elektriklilerin önemli yer tutması, SAIC’i yatırımda daha fazla öne çıkarıyor. Chery ise daha çok fosil yakıtlı modelleriyle öne çıkıyor. Barselona’daki fabrika şimdilik onlara yetebilir. Türkiye’ye gelecek yeni Çinli yatırım SAIC olursa sürpriz olmayacaktır. Biz otomotiv gazetecileri de böyle heyecanlı haberleri özlemişiz. Umarım bu olumlu rüzgar esmeye devam eder…

Yazar Hakkında

Mete TANSU

Mete TANSU

SABAH ve VATAN gazetelerinde 20 yıl ekonomi ve otomotiv yazarlığı yaptı. Otoban köşesinde yayınlanan haberleriyle, analizleriyle otomotiv sektörünün nabzını tuttu. Mete Tansu, Türkiye'nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu Auto Ajans'ı kurdu. Türkiye'nin ilk haftalık gazetesi Oksijen'de köşe yazarlığı yaptı.

İlgili Makaleler

Don`t copy text!